Gisslandrama i kyrka i Frankrike – präst dödad

Ännu ett terrordåd har drabbat Frankrike. Under tisdagförmiddagen blev en 84-årig präst dödad efter att två knivbeväpnade män klivit in i en katolsk kyrka och tagit fem personer som gisslan.
Nu uppmanar president François Hollande till enhet mot terrorn.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

De två knivbeväpnade männen tog sig in i kyrkan i Saint-Étienne-du-Rouvray under pågående morgonmässa, och tog fader Jacques Hamel, två ordenssystrar och två andra församlingsbor som gisslan. Polisen ska ha larmats av en ordenssyster som lyckats ta sig ut ur kyrkan.
Fader Jacques Hamel uppges ha fått halsen avskuren, enligt flera poliskällor. Tillståndet för ytterligare en av de gisslantagna är allvarligt.
Skottlossning rapporterades under fritagningsförsöket innan polisen meddelade att gärningsmännen oskadliggjorts.
– Vid ett tillfälle kom de två angriparna ut ur kyrkan och det var då de dödades av elitstyrkan BRI, säger inrikesdepartementets talesperson Pierre-Henry Brandet till radiokanalen France Info.
– Daesh (en annan benämning på IS) har förklarat krig mot oss, vi måste utkämpa detta krig med alla medel samtidigt som rättstatsprincipen måste respekteras, vilket är det som gör oss till en demokrati, sa president Hollande till reportrar på plats i Saint-Étienne-du-Rouvray, enligt nyhetsbyrån Reuters.
Enligt IS halvofficiella propagandakanal Amaq var det två av gruppens ”soldater” som låg bakom dådet, skriver TT. Det behöver dock inte innebära att dådet planerats eller organiserats av IS, eftersom jihadisterna skapat en slags mekanism för anstiftan till terrordåd.

Känd av säkerhetspolisen
Tidningen L’Express uppger att en av de två gärningsmännen redan var känd av säkerhetspolisen, och att han ska ha belagts med fotboja efter ett försök att resa till Syrien förra året. Han ska vara född i Saint-Etienne-du-Rouvray, där hans föräldrar bor.
President Hollande manar nu det franska folket att stå enade mot terrorismen.
– Det katolska samfundet har drabbats, men det är alla fransmän som berörs.
Genom Vatikanens statssekreterare kardinal Pietro Parolin har påven Franciskus skickat sina kondoleanser till stiftet Rouens ärkebiskop Dominique Lebrun.
Påven, skriver kardinalen enligt Vatikanradion, ”ber till Gud, den barmhärtige Fadern, att han välkomnar fader Jacques Hamel in i sin frids ljus och att han ska komma med sin tröst till de skadade. Den helige fadern är särskilt upprörd över att denna våldshandling inträffade i en kyrka under mässan och ber att Gud ska skänka världen sin fred. Han ber Herren att fylla oss alla med tankar om försoning och brödraskap under denna nya prövning och sänder sina överflödande välsignelser till alla.”
Läget är redan spänt i Frankrike efter dådet i Nice härom veckan, då 84 människor dödades.
Men att en katolsk kyrka skulle bli föremål för ett terrordåd var inte helt oväntat. För drygt ett år sedan greps en radikaliserad 24-årig algerisk man som planerat att angripa en eller flera kyrkor i Villejuif, nära Paris. Efter det lät regeringen meddela att man nu skulle förstärka bevakningen av katolska kyrkor, skriver nyhetsbyrån AFP.

Eva Janzon