Granat sprängdes nära Adaktussons bil i Syrien

En granat exploderade i helgen mindre än 50 meter från bilen EU-parlamentarikern Lars Adaktusson (KD) färdades i. Han besökte Syrien på inbjudan av patriarken för syrisk-ortodoxa kyrkan, men tackade nej till president Bashar al-Assad.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det var mitt i centrala Damaskus som granaten smällde av på lördagsförmiddagen. För Lars Adaktusson med sällskap slutade det hela väl, med bara några märken i lacken på bilen från små betongklumpar och sten som slungades ut av explosionen.

– Incidenten är en påminnelse om att miljontals människor varje dag lever under dödshot i Syrien och att vi från europeisk sida måste öka de politiska ansträngningarna för ett eldupphör och för en förhandlingsprocess som kan sätta punkt för våldet, säger Lars Adaktusson, som Dagen når på telefon från Libanon.

– Det känns naturligtvis oerhört dystert att vapenvilan inte ser ut att fungera. Inte minst efter att regeringssoldater dödades i ett bombanfall från USA nu i helgen så verkar det oerhört spänt mellan Ryssland och USA kring Syrien.

Patriarken bjöd in

Lars Adaktusson besökte Syrien på inbjudan av syrisk-ortodxe patriarken Ignatius Aphrem II för att diskutera den svåra humantära situationen, vapenvilan och en möjlig förhandlingslösning samt framför allt folkmordet på kristna i området.

Den svenske EU-parlamentarikern är mitt i det krigshärjande landet imponerad av den syrisk-ortodoxa kyrkans arbete med social nödhjälp och med att hjälpa internflyktingar (såväl kristna som muslimer) som kommer till Damaskus från andra delar av landet.

– Vi besökte ett barnhem där kyrkan tar hand om föräldralösa barn från kriget. Och vi såg mottagningscentra där man försöker sätta flyktingar i arbete i stället för att de ska behöva vara passiva, och samtidigt kunna tjäna lite pengar, berättar han.

Bland annat besökte Adaktusson en möbelverkstad där sysslolösheten och olika trauman efter kriget kunde brytas. På annat håll satte man ihop team för att hålla gatorna rena från skräp.

Torterade av IS

Lars Adaktusson fick också genom patriarken möta ett antal kristna som vägrat att konvertera och som därför suttit fångar hos Islamiska staten, IS. Det var oerhört starka berättelser om våld, tortyr, övergrepp och om hur de flytt, berättar han.

Däremot tackade Adaktusson nej till en inbjudan från presidenten Bashar al-Assad och talmannen i det syriska parlamentet.

– Det finns allt en risk att användas i politisk propaganda vid sådana här besök. Jag är glad att vi kunde undvika detta, säger han till Dagen.

Lars Adaktusson besökte vidare den sönderslagna staden Maloula, där huvuddelen av befolkningen under lång tid varit bebodd av kristna. Numera är staden tömd på sina invånare och kyrkorna förstörda.

Efter sitt besök är Adaktusson uppfattning att den humanitära situationen i Syrien är betydigt allvarligare än de rapporter som tidigare har kommit fram.

Humanitärt lidande

– Det är inte bara i Aleppo som situationen är akut. I samtal med olika frivilligorganisationer fick vi veta att det finns fickor i landet där man inte vet om det har kommit in någon hjälp överhuvud taget på lång tid. Jag befarar att det humanitära lidandet är mycket större än vi känner till.