Grundare i Livets ord fråntas pastorstjänst

Pastor Robert Ekh, en av Livets ords grundare, fråntas sin pastorstjänst. Anledningen är att han lämnar sin fru efter att en längre tid haft ett utom­äktenskapligt förhållande. "Det är oerhört sorgligt", säger Livets ords förstepastor Joakim Lundqvist. 

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Familjen Ekh och Livets ords ledning fick för några veckor sedan kännedom om vad som hänt och i måndags kväll informerades församlingens medlemmar. Sorgen är stor. Trots vädjan från familj och församlingsledningen står Robert Ekh fast vid sitt beslut och han lämnar i dagarna Sverige för att bosätta sig utomlands. 

En familjetragedi

– Tyvärr är detta ett beslut han har fattat inom sig själv sedan en lång tid tillbaka. Jag vill rikta en innerlig vädjan till alla att i först­a hand se till en familj som lider. Detta är en pastoral situation. En familjetragedi, förklarar Joakim Lundqvist för Dagen. 

Bakgrund i Svenska kyrkan

Det är en av Livets ords portalfigurer som nu lämnar. När Ulf och Birgitta Ekman 1983 grundade Livets ord i Uppsala fanns makarna Robert och Åsa Ekh vid deras sida. Precis som Ulf Ekman har Robert Ekh sin bakgrund i Svenska kyrkan där han prästvigdes 1980. Under sina många år i församlingen har han haft olika roller fram till oktober 2014 då han gick i pension.

Profilerat sig i familjefrågor

De senaste åren har han varit sjukskriven en längre tid, men inte nu längre. Han har därmed inte haft några pastorala uppdrag i församlingen under perioden.

De frågor som Robert Ekh profilerat sig starkast i är familj, äktenskap och själavård. Han har skrivit två böcker i ämnet, men de dras nu in av förklarliga skäl, berättar Joakim Lundqvist.  

Jag frågar hur församlingen reagerat och Joakim Lundqvist berättar att beskedet kom mitt i en böneperiod som förlängts flera gånger. 

– Det finns alla känslor men mest tydlig är känslan av genuin kärlek och omsorg om familjen, svarar han. 

Livslånga pensionsförmåner

Under hösten har Robert Ekh varit en av de styrelsemedlemmar i Livets ord som varit omdiskuterad för att ha beviljat sig själv livslånga pensionsförmåner.

Joakim Lundqvist vill inte kommentera detta vidare just nu.

– Det viktigaste för oss nu är att ta hand om en familj som är djupt sårad och skakad. Andra konsekvenser får vi se över senare. Vi är i ett väldigt tidigt skede. 

Bönesamlingar varje kväll

Församlingen fortsätter nu att hålla bönesamlingar varje kväll. I samband med dessa erbjuds medlemmar personligt stöd i form av samtal och bön

Vad önskar du mest av allt just nu? 

– Att en sårad och drabbad familj ska finna styrka, tröst och läkedom från en församling som älskar dem. Och att Gud ska nå fram till Robert med sin nåd och barmhärtighet. 

Dagen har förgäves försökt nå Robert Ekh för en kommentar.

Foto: Rickard Eriksson Liljero