”Gud kan göra något bra av branden i Källskolan”

Kungsängen. För två veckor sedan brann deras skola ner till grunden. Sedan dess har sorg bearbetats och ilska hunnit lägga sig.– Barnen har fått komma fram med alla sina känslor, säger Anna Greinke, en av lärarna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Små klungor av ryggsäcks­bärande barn droppar in genom porten till Skogakyrkan. Det är måndag morgon, skolveckan drar strax igång och för tillfället är det här, i EFK-församlingens lokaler, som barnen från Källskolan har sina klassrum. Det stojas, buffas och pratas i kapprummet, som på de flesta mellanstadieskolor. Men till skillnad från andra skolor så börjar alla med en samling i kyrksalen för kort information, sång och bön.

– Tack Gud att det har gått så bra efter branden. Det är din nåd att vi alla inte drabbats av panik. Och tack för att de nya skolböckerna nu börjar komma.

Det är rektor Bosse Nyberg som leder samlingen som i dag inletts med pianokomp och taktfast handklappande till de svängiga tonerna. Det är han, tillsammans med biträdande rektor Claes Bystedt, som har dragit det tyngsta lasset med att få verksamheten att rulla på så normalt som möjligt efter branden för två veckor sedan.

Barnen har funnit sig tillrätta

Redan den första måndagen efter det inträffade kunde elever och personal flytta in i Skogakyrkans lokaler och i Socialdemokraternas intilliggande byggnad. Av leken på den temporära skolgården att döma och av elevernas nyfikna frågor och glada skratt, så verkar barnen ha funnit sig väl tillrätta.

– Det känns bra att ha fått en ny lokal och här är det mycket, mycket större! säger Katarina Westman som går i årskurs 3.

Hon berättar att hon var väldigt ledsen efter branden.

– Jag kände ingenting, jag bara grät. Det kändes inte rätt att någon hade bränt upp vår skola. Det tråkigaste nu har varit att vi inte haft några läxor, då har man inget att göra när man kommer hem.

Katarinas klasskompis Aaron Granberg var orolig att de skulle behöva göra om allt skolarbete och alla läxor från början igen, nu när allt var uppbränt.

– Jag gick och tittade på skolan efteråt och den hade inget tak. Men klätterställningen var kvar, den dog inte.

Aaron tycker att det bästa med Källskolan är att den är kristen, har morgonbön och mindre svordomar. Dessutom kan eleverna få undantag från att till exempel behöva äta fisk.

– Och de slåss mindre här än på min förra skola, lägger Agnes Berzén till.

Tillfälliga klassrum

I Skogakyrkans samlingssal har man med hjälp av ljuddämpande vikväggar byggt upp två tillfälliga klassrum. I ett av dessa håller läraren Anna Greinke en svenskalektion där eleverna i dag ska öva på stor bokstav och skiljetecken.

– Minns ni att vi innan branden började öva på detta inför nationella provet? frågar Anna samtidigt som hon försöker tysta några elever som vill prata utan att räcka upp handen först.

– Bara för att skolan har brunnit så betyder det inte att vi har slutat jobba. Nu får ni vara lite tysta.

Tar mer hjälp denna gången

Anna Greinke var med för tio år sedan då Källskolans högstadium totalförstördes i en brand. Denna gång har hon med sig erfarenheter som hjälper henne att klara av situationen bättre.

– Jag är bättre på att ta mer hjälp denna gången eftersom jag vet hur slitigt det är den här första tiden. Jag planerar heller inte upp så mycket på fritiden utan försöker ta det lugnt. Detta tar på krafterna, säger hon när vi träffas i kyrkans foajé då barnen gått på rast.

”Blev bättre än det varit innan”

Men hon vet också av tidigare erfarenhet att en katastrof, som en skolbrand innebär, i längden kan leda till något bättre, om man vågar se det hela som en chans till nystart och som en möjlighet att tänka nytt.

– Förra gången blev det faktiskt bättre efteråt än det varit innan. Nu är drömmen att vi får flytta in i en stenbyggnad, allihop tillsammans, från förskolan till nian, säger Anna Greinke innan hon tar på sig skorna för att gå ut som rastvakt.

Oklart vad som hände

Drömmen om en gemensam skolbyggnad för alla Källskolans klasser delar hon även med rektor Bosse Nyberg och biträdande rektor Claes Bystedt. Kaffedoften sprider sig i Skogakyrkans ombonade bönerum samtidigt som de båda refererar till den senaste tidens händelser. Det är ännu oklart exakt vad som hände den där måndagskvällen och natten när skolan brann ner, men de båda skolledarna drar sig för att fastna i olika spekulationer.

– Vi ser branden som vad den är, ett angrepp på den svenska skolvärlden och inte på kristna friskolor eller på Källskolan som sådan. Än vet vi inte med säkerhet om det fanns något annat motiv, men så länge inte polisen fastställt det så gör inte vi det heller, säger Bosse Nyberg.

– Att det skulle vara något medvetet anlagt mot just en kristen friskola känns väldigt långsökt, fyller Claes Bystedt i.

Nära relation till föräldrarna

Kontakten med elevernas föräldrar har varit tät och intensiv redan från de första chockartade timmarna. Kort efter att Claes Bystedt fått höra om branden och själv varit på plats för att se, formulerade han ett meddelande från ledningen med information till föräldrarna som skickades ut via sms och mejl. Något som har varit uppskattat.

Finner styrka i tron

En annan styrka när det kommer till hanterandet av situationen tror de är att både personal och skolledning har en personlig tro på Gud.

– Det är oerhört viktigt. Och även det stöd vi har fått från den kristna världen. Det är både enskilda personer och hela församlingar som hört av sig för att säga att de ber för oss och har ordnat särskilda bönesamlingar, berättar Claes Bystedt innan kollegan Bosse Nyberg sammanfattar det hela med ett bibelord.

– För den som älskar Gud samverkar allt till det bästa – det känner vi att vi får bottna i.

Läs mer om religiösa friskolor

Alla tidigare artiklar

Fakta:

Fakta: Branden i Källskolan

Skolan i Kungsängen brann ner natten till tisdag för två veckor sedan.

Rubriceras som mordbrand. Ingen misstänkt finns och det är ännu oklart hur branden startade. Polisen väntar på provsvar från den tekniska undersökningen.

Kommentera artikeln

Du som kommenterar på Dagen.se måste ha ett Facebook-konto och följa våra regler.
Böneutrop
Kyrka och politik