Gustav Fridolin om sin starka förändringstro

Gustav Fridolin är övertygad om att Gud hjälpte hans mamma att resa sig ur rullstolen.
Den tron tar han med sig in i politiken. Tron på förändring.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

1994 fick fyra kompisar i Vittsjö som straffuppgift att se en valdebatt. De imponerades av Birger Schlaug och bildade Grön ungdom Hässleholm. "Pajas" var den tydliga ledaren och fick bli ordförande - tätt uppbackad av Gustav.

Samma Gustav som om en månad av allt att döma väljs till nytt språkrör för Miljöpartiet.

Gustav Fridolin pratar drömmande om Brasilien, Tyskland, Frankrike... länder där de gröna lyckats bilda ett tredje alternativ i politiken. Det ser han som sitt stora uppdrag i Sverige.

I senaste valet blev det logiskt att bygga upp ett alternativ till regeringen. Det fanns också en väldig press från medierna att det alternativet skulle vara så enigt och avfilat i kanterna som bara var möjligt, vilket jag tyckte var trist.

Nu vill han samarbeta med alla som förstår värdet av en grön omställning.

- Vi vet att det inom alla fyra regeringspartierna och kanske framför allt inom de mer rörelsebaserade finns många människor som delar de idéer och värderingar som vi har.

Pensionärer i riksdagen

Gustav Fridolin framstår i mycket som en svärmorsdröm. Frågor om han upplevt att någon sett ner på honom för att han är ung svarar han med att betona vikten av äldre i politiken.

Även om jag är ung så uppfattas jag inte som så broileraktig. Jag har inte bara sysslat med politik och har inga föräldrar som har gjort det. Jag hoppas att vi kan göra politiken till ett förtroende som alla är med och bär någon gång under sitt liv. Det öppnar ju inte minst för äldre. Det är en stor brist att vi inte har fler ålderspensionärer i riksdagen. Det innebär erfarenhet som inte tas till vara.

Ja, ni fattar - han är en svärmorsdröm.

Men visst har 28-åringen även svagheter. Den största är kanske att han kan uppfattas som "gåpåig". Han erkänner att han pressat folk för hårt.

- Som lärare har jag nog guidat personer in i väggen, speciellt i början.

Hur ofta behöver du säga förlåt?

- I min relation har vi bestämt oss att vara varsamma med det ordet. Det är så lätt att slänga ur sig som ett slags avslut på en diskussion utan att innerligt mena det. I andra sammanhang försöker jag använda det ordet och dess innebörd för att ge en påminnelse att jag också har sett den här bristen hos mig. Senast i går när jag avbröt en tjej som sedan blev avbruten av en annan man också. Då tog jag upp det med henne och bad om ursäkt.

Vill fortsätta som lärare

Jobbet som lärare i religion och historia på Lidingö folkhögskola hoppas han till viss del kunna fortsätta även under tiden som språkrör.

- Vi har ganska många elever från invandrartäta områden och det innebär att man ser verkligheter som det kan vara svårt att få del av annars.

Skolan drivs av Svenska missionskyrkan och i stadgarna står det att skolan "i Kristi efterföljd ska fungera i skärningspunkten mellan kyrka, akademi och samhälle, individ och omvärld (och där ge utrymme för dialog och erfarenhetsutbyte)".

Vad innebär det för dig?

- Att vi bygger vidare på en tradition som inte minst frikyrkorna har i Sverige sen demokratikampen. Att väldigt praktiskt ge möjligheter för människor att göra verklighet av sina idéer.

Och att det är just i "Kristi" efterföljd?

- Det är väl tydligt att det Jesus en gång försökte göra var just en väldigt stor förändring och ge människor möjlighet att göra den förändringen själva.

Några problem med det uppdraget när utbildningen ska vara icke-konfessionell?

- Nej. Det finns så mycket mer i Kristi budskap än det som staten menar med det konfessionella, även om det är svårt att dra den gränsen. Mycket handlar om att stärka människor och ge dem verktyg att skapa en förändring.

När Gustav Fridolin var två år skilde hans föräldrar sig. Under uppväxten på 1990-talet slog lågkonjunkturen hårt mot den skånska landsbygden. Fabriker tvingades lägga ner, klasserna blev större, fritidsgården stängdes.

Gustav såg på nära håll hur villkoren för en småföretagare kunde vara.

- Ibland gör människor mer än vad kroppen klarar.

Gustavs mamma fick en stroke, blev sittandes i rullstol, och herrekiperingen hon hade ärvt tvingades lägga ner.

Hon blev sjukpensionär.

- Hade jag varit tio år yngre så jag förmodligen varit en del av statistiken för barnfattigdom eftersom försäkringssystemen ser så annorlunda ut i dag.

Mammas starka tro

Samtidigt hade mamman något som Gustav imponerades av.

- Det var en väldig styrka för henne att ha en stark tro. Att när allt vill bryta ner en ha en känsla av att man inte bär allt på sina egna axlar utan kan luta sig mot något större?

Ålder och rehabiliteringsmöjligheter gjorde att mamman prioriterades bort. Ingen trodde att hon kunde resa sig från rullstolen.

Inte Gustav heller.

- Jag bodde i Haninge när hon ringde och berättade. Men det var sant. Och styrkan att göra det tror jag inte hon hade haft utan Gud att luta sig mot, att det fanns någon när inget världsligt fanns kvar.

Ska vara föräldraledig

I juli ska Gustav själv bli förälder. Han planerar ett halvårs föräldraledighet och hyllar modellen med dubbla språkrör som gör det möjligt.

Vilka värderingar tar du med dig hemifrån in i ditt familjebygge?

- Min mor som såg till att allt praktiskt fungerade, även när hon låg på sjukhus. Det är något som jag verkligen högaktar och är tacksam för. Det vill jag försöka leva upp till.

Det du fick från henne av att luta sig mot Gud?

- Jag vill gärna erbjuda mitt barn den tilliten till Gud och tron som jag har. Men jag tror just att det är ett erbjudande. Det var en möjlighet som växte fram under de där åren när mor var sjuk. Gick till att man faktiskt kände en tro och kände en samhörighet, eller gemenskap med Gud. Den möjligheten vill jag såklart erbjuda mitt barn.

Tror på sänkt arbetstid

En av grabbarna i det "de fyras gäng" som bildade Grön ungdom Hässleholm var Geert - en engagerad medlem i mormonkyrkan.

- Hans kyrklighet var mycket starkare än den jag upplevde hemma även om tron kanske var lika stark.

Eftersom Geert bodde granne med sjukhuset blev det ofta där och med hans åtta syskon som Gustav åt middag.

- Det var en varm känsla kring en familj som man i dag skulle göra dokusåpa om.

Uppväxten har lärt Gustav Fridolin att se andra värden än de som vanligtvis hyllas i samhället. Han efterlyser andra sätt att räkna än i BNP.

- Det är radikalt i Sverige - men inte internationellt.

Han efterlyser också mer stöd för frågan om sänkt arbetstid.

- Det gäller framför allt för människor i vissa livssituationer. Att sänka arbetstiden till exempel för småbarnsföräldrar tror jag skulle ge mycket för samhället även i kronor och ören. Vi vet att en unge som tidigt hamnar vid sidan av kostar uppemot 15 miljoner för samhällsekonomin.

Gustav Fridolin

  • Gustav Fridolin är 28 år, uppvuxen i Vittsjö och Haninge.
  • Gift med Jennie och i juli får de sitt första barn.
  • Utbildad lärare och jobbar som sådan på Lidingö folkhögskola (med Svenska Missionskyrkan som huvudman).
  • Är tillsammans med Åsa Romson valberedningens förslag till språkrör för Miljöpartiet. Beslutet fattas av kongressen i Karlstad den 20-22 maj.