Guvernör stoppar kontroversiell lag

Arizonas guvernör Jan Brewer lägger in sitt veto mot en lag som tillåter till exempel restauranger att vägra servera homosexuella. Lagen riskerar att splittra delstaten, hävdar Brewer.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Lagen godkändes i den av republikaner kontrollerade delstatskongressen förra veckan. Förespråkarna menar att den värnar friheten för dem som på religiösa grunder är emot homosexualitet.

Guvernören lade in sitt veto, med hänvisning till att lagen kan medföra "oönskade och negativa" konsekvenser.

Den djupt konservativa Brewer säger att religiös frihet är ett kärnvärde i USA och Arizona, men det är också principen om att ingen ska diskrimineras.

– Jag har inte hört ett enda exempel i Arizona där en affärsägares religionsfrihet kränkts, anser hon.

Brewer säger att "långa traditioner om äktenskap och familj är under attack". Men hon säger också att lagen skulle riskera att splittra delstaten.

Såväl stora företagarorganisationer som flera av Brewers inflytelserika republikanska partikamrater har manat henne att använda vetot för att stoppa lagen. När hon tillkännagav sitt beslut på sitt kontor i Arizona State Capitol i delstatens huvudstad Phoenix utbröt jubel utanför byggnaden, där aktivister för hbt-personers rättigheter samlats till ett protestmöte.