Hamid sydde igen munnen för att få asyl

Just nu har Kristinehamns alla kristna samfund slutit upp bakom en och samma individ. Hamid Aryan har konverterat till kristen tro, men riskerar att skickas tillbaka till Iran.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

”De vill deportera mig till ett land där jag blir hängd för att jag är kristen. Om mitt enda alternativ är att dö så väljer jag att dö här. Snälla hjälp!”

Så står det på en skylt som Hamid Aryan, asylsökande från Iran, har bredvid sig. Han sitter mitt på torget i centrala Kristinehamn och har gjort så sedan en vecka tillbaka. På den tiden har han heller inte ätit någonting.

Sytt igen munnen

Som ett konkret tecken på sin hungerstrejk har han valt att sy ihop sin egen mun.

– Vi har alla bett honom att klippa upp stygnen och börja äta igen, men han är vuxen, han gör sina egna val, säger Lotta Okkonen, präst i Betlehemskyrkan i Kristinehamn.

Bott i kyrkan

Hon är en av många som engagerat sig i Hamid Aryans situation. I november 2015 kom han till Sverige och har sedan dess lämnat islam och låtit döpa sig i Betlehemskyrkan. Han har också bott i nämnda kyrka sedan dess och funnits med i församlingsgemenskapen.

– Han är medlem i kyrkan och döpt här. Jag kan vittna om att han deltar regelbundet och finns med i församlingsgemenskapen, säger Lotta Okkonen.

Hon tycker det är märkligt att den enda intervju som Migrationsverket har gjort med Hamid gjordes samma vecka som han anlände till Sverige. Då hade han falska handlingar med sig och det var anledningen till att han blev hörd så snabbt. Migrationsverket menade då att hans berättelse inte var trovärdig. Sedan dess har det hänt en hel del i Hamids liv, men den informationen har inte Migrationsverket lyssnat till, än. Nu hoppas man att överklagandet ska gå igenom.

– Han ser sin manifestation som ett tvådelat uppdrag, säger Lotta Okkonen som har daglig kontakt med Hamid.

– Dels gör han det av personliga skäl, för att öka sina chanser att få uppehållstillstånd. Dels vill han lyfta frågan för alla dem som konverterat och blivit kristna, men som inte får stanna även om det är risk för deras liv.

Ekumenisk bön

De senaste dagarnas hungerstrejk har lett till att alla kyrkor i Kristinehamn har slutit upp för att stödja Hamid på olika sätt. Även hans landsmän och många kristinehamnsbor har visat stort engagemang för Hamids sak.

Bland annat anordnade man i torsdags en gemensam bönesamling där ett antal personer stod runt honom och bad och läste ur Bibeln. Hela tiden är det minst två personer som finns på torget för att hålla honom sällskap och det kommer dit folk för att lämna ved till den lilla brasa han har för att hålla värmen utomhus eller ge honom att dricka. Sammanlagt har 1 500 kristinehamnsbor också skrivit på en namninsamling för att han ska få stanna.

Polisen har koll

– Vi har även en vänskaplig kontakt med polisen som kommer förbi varje dag för att se hur han mår. Blir det fara för hans liv kan de omhänderta honom och lämna honom för vård, säger Lotta Okkonen.

Hur mår han rent fysiskt efter sju dagar i hungerstrejk?

– Han mår bättre än man hade kunnat förvänta sig, men han är ändå bra sliten nu. Han har ingen tidsplan för hur länge han kommer att hålla på.

Läs mer om kristna asylsökande

Alla tidigare artiklar

Iran och kristen tro

Enligt Open Doors betraktas kristendomen som ett hot mot Iran och dess islamiska identitet.

Utöver de kristna kränks även andra religiösa minoriteters rättigheter, som judar, bahaier och zoroastrier samt dervisch- och sunnimuslimer.

Underjordiska församlingar med kristna konvertiter med muslimsk bakgrund är den största gruppen kristna i Iran, och även den grupp som drabbas hårdast av förföljelsen i landet. Frikyrkliga, protestantiska kyrkor som missionerar bland muslimer är den näst mest förföljda gruppen i Iran.