Han jämförde RFSU med Erdogan

Under Oasrörelsens konferens i Jönköping förra veckan blev ett av seminarierna föremål för en debatt efter att han jämfört RFSU med Nordkorea.– Det blev kanske för mycket, säger talaren Johan Semby till Dagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Under rubriken ”RFSU:s världsbild behöver utmanas!” talade Johan Semby, ordförande för Nätverket för samlevnad och sexualitet, NFS, vid två tillfällen under konferensen.

En av åhörarna var Jönköpingspostens Andreas Söderlund som i en krönika beskrev hur Semby jämförde RFSU med Nordkorea och Turkiets ledare Erdogan i sitt hårdföra sätt att påverka skolbarn.

”Ren hjärntvätt”

Andreas Söderlund skriver att ”en man hade berättat för honom att en kvinna, som på 1990-talet förfasats över Pride-tågen, nu plötsligt tycker synd om homosexuella som förtrycks. Ren hjärntvätt, enligt Semby”.

I en kompletterande artikel dagen därpå svarade konferensdeltagare och medverkande på frågan om vad de tycker om seminariet.

– Det är gräsligt att hävda att man är hjärntvättad om man har sympati för förtryckta homosexuella, sa en av deltagarna till tidningen.

I en debattartikel i Jönköpingsposten, riktad till Söderlund, bad Semby om ursäkt för sina liknelser under seminariet: ”Jag ber därför om ursäkt, då fler än du tyckte att jag gjorde precis det som jag försökte motverka, nämligen exkludera, stänga ute de som tycker annorlunda”, skriver Semby.

Till Dagen säger Semby att han tycker det är tråkigt att debatten tagit så mycket uppmärksamhet från allt annat under konferensen.

– Det är farligt med liknelser och det blev kanske för mycket och inte särskilt respektfullt mot motståndaren. Det jag vill uppnå med liknelsen var att visa att om man säger sig stå för religionsfrihet och demokrati så måste man kunna visa det i praktiken.

Felciterad i krönikan

Han hävdar samtidigt att han blivit felciterad i Söderlunds krönika.

– Jönköpingsposten gjorde en stor sak om något jag ska ha sagt om homosexualitet men jag nämnde aldrig homosexualitet under hela seminariet. Vi i NFS vill verka för större mångfald och därför ger vi oss inte in i diskussioner om sexuella läggningar. Det överlåter vi åt samhället i stort att rita upp normer och riktlinjer för.

Enligt Semby handlade seminariet i grunden om vikten av olika åsikter och perspektiv och att RFSU ska kunna kritiseras, vilket inte är det samma som att de skulle ha fel i allt.

Böneutrop
Kyrka och politik