Han sätter färg på målvakterna i World Cup

David Gunnarsson målar maskerna åt målvakterna i World Cup i ishockey som börjar i morgon.– Ganska ofta får jag i uppdrag att ta med bibelord, berättar han.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Har du någon gång kollat in maskerna på hockeymålvakter? De är konstverk skapade av designerproffs som David Gunnarsson, eller Daveart som är hans signatur.

Smålänningen är en av världens bästa i sin bransch. Av de målvakter som är uttagna till World Cup - totalt 24 - har David Gunnarsson målat maskerna till 75 procent.

– Jag har haft en riktig arbetstopp under våren och sommaren. Totalt har jag gjort ett 20-tal masker enbart till World Cup. Sedan målar jag till mer än 50 procent av alla NHL-målvakter, och alla i Svenska hockeligan, SHL, berättar David för Dagen.

David är en rutinerad yrkesman och egenföretagare med tjugo års erfarenhet. Därför började som väl var i tid för att hinna med allihop. Redan i mars målade han den första World Cup-masken.

En av de målvakter som beställt en mask specifikt till storturneringen, där de allra bästa spelarna i världen är med, är svenske Jacob Markström, till vardags i Vancouver Canucks i NHL. Han ville hylla Zlatan på sin mask.

– Den blev färgrik med mycket gult och blått. Både Zlatans bicycleta mot England och klacken från Italien-matchen finns med.

Det brukar sägas att hockeymålvakter är speciella personligheter. Lite galna och så. Kanske märks det på maskerna vilken sorts personlighet en viss keeper har.

Och det är vanligt att målvakterna har en idé, något de vill lyfta fram, när de kommer till David med sina beställningar.

– Ganska ofta vill målvakterna ha med ett bibelord. Det känns bra eftersom jag själv är kristen och ser Gud som en trygghet och stabil grund i livet, berättar David som tillhör Alliansförsamlingen i Sävsjö.

Bibelord populärt på masken

Vilka målvakter vill ha bibelord?

– Det kan jag inte berätta, det får de berätta själva om de vill. Oftast placerar jag bibelorden lite diskret i en kant på masken så att den är lätt att hitta. Jag antar att de i någon periodpaus läser och påminner sig och på så sätt blir styrkta.

Har någon svensk målvakt beställt ett bibelord på sin mask?

– Inte vad jag kan komma på men det är vanligt bland målvaker från Kanada, USA och Ryssland.

Många masker är färgglada och färgvalet är noga. Målvakter är esteter, designen måste passa ihop med det egna lagets tröjfärger. Många beställer två masker.

– Kanadas målvakter, till exempel, vill ha en mask som passar till den röda tröjan och en annan som de använder med den vita.

Kommer du själv att titta på matcherna i World Cup?

– Ja, det kommer jag absolut att göra.

Är det nåt speciellt du kollar in när det gäller målvaktsmaskerna?

– Ja, att de ser snygga ut och stämmer in med helheten, att designen funkar helt enkelt. Jag är min egen största kritiker!

Fotnot: Nu på lördag möts Europa och USA. Sverige spelar sin första match mot Ryssland på söndag kväll kl 21.00. Matchen visas i TV3.

Fakta:

David Gunnarsson:

Är 40 år, gift med Louise Gunnarsson och har tre barn, 14, 9 och 5 år gamla.

Formgivare och egenföretagare sedan tjugo år.

Började måla med airbrush, sprutpistol, när han var sexton år.

Har specialiserat sig på masker till hockeymålvakter.

Bor i Norra Ljunga mellan Vrigstad och Sävsjö i Småland.

Växte upp på en bondgård.

Tillhör Alliansförsamlingen i Sävsjö som är en del av Svenska alliansmissionen.

Har målat masker tilll följande målvakter i World Cup som spelas i Toronto, Kanada, den 17 september till 2 oktober:

Sverige: Henrik Lundqvist, Jacob Markström, Jhonas Enroth.

Kanada: Carey Price, Braden Holtby.

Finland: Pekka Rinne, Mikko Koskinen 

Tjeckien: Ondrej Pavelec, Petr Mrazek, Michal Neuvirth.

Ryssland: Sergej Bobrovskij, Semjon Varlamov,

USA: Ben Bishop, Cory Schneider.

Nordamerika U23: John Gibson.

Europa: Jaroslav Halak, Philipp Grubauer, Frederik Andersen. (Den sistnämnde är dock skadad och deltar inte i World Cup.)

Debatt