Hanif Bali (M): Avskaffa lagen om religionsfrihet

Visby. En pingstförsamling klarar sig gott med samma regler som en hockeyklubb. Det menade den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali, då ha kom till (G) som i Gud i Almedalen för att prata religion med kyrkoledare.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Observera att den här artikeln publicerades 7 juli 2017. 
 

M-politikern Hanif Bali har gjort några radikala utspel riktat mot islam, och har i sammanhanget tydligt proklamerat sin ateistiska övertygelse. Till Almedalen och (G) som i Gud kom han dock för att diskutera religion med tre kyrkoledare. Och då var tonläget något mer dämpat, från en politiker som främst gjort sig känd som kontroversiell twittrare, älskad och hatad och numera en av Moderaternas kändaste profiler.

Under seminariet nämnde Hanif Bali i förbifarten att Sverige inte behöver någon specifik lagstiftning om religionsfrihet. Ett ganska kontroversiellt uttalande, och efter seminariets slut fick han förklara sig, då han intervjuas av Dagen.

– Religion ska inte få en särbehandling jämfört med andra idéer. Om nazister vill driva en förskola skulle ingen tycka att det var okej, men om salafister vill göra det så ska de skyddas av religionsfriheten, säger Hanif Bali.

"Religionsfriheten blir överflödig"

Enligt honom skyddas religiösa grupper redan av åsikts- och yttrandefriheten. Religionsfriheten blir därmed överflödig.

– Jag tror faktiskt att de religiösa institutionerna skulle gynnas av att den togs bort. Då skulle de behandlas likadant som hockeyklubben. Rimliga religiösa människor skulle gynnas, men det skulle inte gynna salafisterna. Pingströrelsen hade nog inte missgynnats, säger Hanif Bali.

Daniel Alm: Väldigt farligt

På plats på seminariet fanns också pingstledaren Daniel Alm, som inte håller med i resonemanget. Han tycker snarare att religionsfriheten borde utvecklas, inte avvecklas.

– Jag förstår vad han menar, men jag tror att det är väldigt farligt, replikerar Daniel Alm.

– Jag tror vi behöver en starkare religionslagstiftning på flera plan.

"Blir bekymrad när religion ska kapas"

Bland annat tyckte pingstledaren att den ateistiska M-politikern snarare i sitt religionskritiska resonemang var på väg i en riktning där religion sågs som någon slags samhällsmotståndare.

– Vi som kristna ledare måste inse att beslutsfattare måste dra gränser där fri- och rättigheter kolliderar. Men jag blir bekymrad när allt som heter religion ska kapas.

På seminariet i Visby deltog också Lunds biskop Johan Tyrberg, Frälsningsarméns Johnny Kleman och religionsvetaren David Thurfjell.

Spänstig debatt mellan Alm och Bali

Det blev en spänstig debatt, och om religionskritikern Hanif Bali hade för avsikt att trycka dit några religiösa företrädare så var det inte de som var på plats på scenen i alla fall. Mest blev det några små gliringar mot islam, en religion som finns i Hanif Balis bakgrund, då han har sina rötter i Iran.

Men det rådde koncensus att det stora problemet med religion är vissa avarter. Hanif Bali menade att är därför han har problem med lagstiftning som rör religion.

– Min stora stötesten är att om man ska behandla alla religioner och idéer lika, vad händer när det kommer galna religioner? Alla religioner är inte lika och leder inte till samma sak. Men när man bygger upp så stora skydd för religionsfriheten kan det bli galet.

"Lycka till med det, vi ber för er"

Daniel Alm höll med om att visst är religioner olika, och som pingstvän sa han att ”vi mår jättebra av religionskritik, granskning och debatt är hälsosamt”.

Pingstledarens budskap till lagstiftaren var att inte klumpa ihop alla religioner. Och när politiker ska ta itu med religiösa problem så ska man inte kapa hela det religiösa trädet, utan ibland måste man klippa lite i trädet, i andra fall låta det växa fritt.

– Lycka till med det, och tänk på att många av oss ber för er, sa Daniel Alm, adresserat till Hanif Bali.

Läs mer: Frida Park: Inte utan min religionsfrihet!

(G) som i Gud i Almedalen

  • Vad är (G) som i Gud?
    Det är namnet på ett samarbete i Almedalen mellan tidningen Dagen, Frälsningsarmén och Pingst FFS. Vi anordnar seminarier, debatter och samtal i Krukmakarens hus under Almedalsveckan.
Foto: Natanael Johansson