Hårdare hantering av konvertiter - nu drabbas Farhad Hajizada

Klockan åtta på morgonen, måndagen den sjätte augusti, kliver Farhad Hajizada, 21 år gammal och döpt i Sjömarkens missionskyrka, på planet vid Landvetters flygplats. Det ska ta honom tillbaks till Afghanistan, där han är övertygad om att han kommer att mördas.
Farhads berättelse är ett exempel på Sveriges allt hårdare hantering av konvertiter.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Två timmar senare är han inte i luften, utan tillbaks på flyktingförvaret i Kållered. Piloten har vägrat att flyga med Farhad Hajizada, som drabbats av en panikångestattack.

- Jag kan inte sluta tänka på vad som hände i måndags. Jag kommer aldrig någonsin att glömma det. Jag kan inte sova. Inte behålla mat. I mitt huvud mötte jag döden, säger Farhad på telefon från förvaret i Kållered.

Avvisningen av Farhad Hajizada går i linje med den prejudicerande dom från Migrationsöverdomstolen från slutet av förra året, då en annan afghansk konvertit fick avslag på sin asylansökan. Domen, där mannens berättelse inte bedöms som trovärdig, har blivit stilbildande i bemötandet av konvertiter som byter tro sent i asylprocessen.

Tänkte inte på konsekvenserna

Farhad Hajizada har redan skymtat vad man som konvertit kan råka ut för i Afghanistan. Som tonårig muslim i staden Mazar-i-Sharif var han intresserad av religion och delade ut och sålde kristet material som han fått av en tadzjikisk vän. Han menar att han inte reflekterade så mycket över vilka konsekvenser det kunde få.

Men ryktena gick i Mazar-i-Sharif om att Farhad delade ut biblar, och han blev bortförd och knivhuggen. När Farhad Hajizada lyckats fly från förövarna, bestämde han sig för att han måste lämna landet. Med hjälp av iranska människosmugglare tog han sig på lastbilsflak genom Europa.

Han anlände till Boråstrakten i maj 2010 och ansökte om asyl, med motivet att han inte kände sig trygg i sitt hemland. Asylansökan avslogs.

I väntan på avvisning från Sverige skapade Farhad sig ett socialt liv med hjälp av Kyrkornas flyktingrådgivning i Borås. Efter många besök i gruppen "Bibeln på lätt svenska", i gudstjänster i Sjömarkens missionskyrka och i Alphagrupper tog han steget att döpa sig på pingstdagen 2011, efter ett år i Sverige.

- Jag har inte lärt mig så mycket under hela mitt liv som jag gjort under de här två åren. Den kärlek jag mötte från Gud och från människorna i kyrkan blev så stark att det ledde till att jag konverterade, säger Farhad.

Lät döpa sig

När Farhad Hajizada döptes hade han redan fått avslag på sin asylansökan. Under tiden som gått då han väntat på avvisning har han skrivit om sin omvändelse på persiska och delat ut till afghaner i Sverige, samtidigt som han hållit hoppet uppe om att trots allt få stanna.

Vittnesbördet blev inte enbart välkomnat. Någon påpekade att om han återvänder så kommer han att dödas på grund av sin tro. Nu tror Farhad att hans vittnesbörd spritt sig på nätet till Afghanistan och det gör honom livrädd.

Överklagat beslutet

Under sommaren har Farhad suttit på förvaret i Kållered samtidigt som han överklagat beslutet om avvisningen med hänvisning till sin nyvunna kristna tro. I Migrationsverkets svar från juli konstaterar man att "eventuella konvertiter som inte lämnar kristendomen för återgång till islam blir stenade (i Afghanistan)". Samtidigt bedömer man inte Farhads omvändelse som trovärdig, eftersom han konverterat efter att hans asylansökan avslagits.

Nu har Migrationsdomstolen beslutat ta upp hans ansökan till ny prövning.

Hade inte Farhad Hajizada fått en panikångestattack på Landvetters flygplats hade han redan varit tillbaka i Kabul.

Läs mer om kristna asylsökande

Alla tidigare artiklar