Helena Myrstener och Peter Englund: Svenska kyrkan bör inte fira nationaldagen

Två präster i Malmö pastorat uppmanar Svenska kyrkan att sluta delta i nationaldagsfirandet. "Nationaldagen och dess firande är ett misslyckande", skriver de i en debattartikel.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det är prästerna Helena Myrstener och Peter Englund i Malmö pastorat som i en debattartikel i Dagens Nyheter går till angrepp mot det svenska nationaldagsfirandet.

"Nationaldagen och dess firande är så här 12 år efter införandet som helgdag ett misslyckande, det är och förblir en pålagd uppvisning i något som borde tillhöra det förgångna", skriver de och kallar nationalismen för "ett gift" som ställer människor och länder mot varandra.

"SD vill använda kyrkan för eget syfte"

Enligt artikelförfattarna är det ingen slump att högernationalistiska Sverigedemokraterna mobiliserar inför det kommande kyrkovalet. Myrstener och Englund uppmanar kyrkan att se upp med hur partiet, enligt dem, vill använda kyrkan och den kristna tron för att "befästa en politisk teologi som gör skillnad på människor". Kyrkan ska i stället vara en motkraft, menar de, och förespråka internationalism och solidaritet.