Helge Fossmo ansöker om tidsbestämt straff igen

I fjol fick före detta Knutbypastorn Helge Fossmo avslag. Nu har han ännu en gång ansökt om tidsbestämt straff.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Han har suttit så pass länge nu att det bör finnas goda skäl för en tidsbestämning, säger hans advokat Anton Strand, enligt Aftonbladet till nyhetsbyrån Siren.

Hösten 2014 bestämde Örebro tingsrätt att omvandla livstidsdomen mot Helge Fossmo till ett 24 års långt fängelsestraff. Det innebar att han skulle sitta inlåst i minst fem år till.

Men chefsåklagaren överklagade beslutet och i januari 2014 slog Göta hovrätt fast att frågan om tidsbestämning av Helge Fossmos livstidsstraff var för tidigt väckt. Hovrätten gjorde även bedömningen att risken för återfall i brott var osäker och ändrade därmed tingsrätten beslut.

Efter beskedet sa Helge Fossmos advokat Anton Strand till TT att det troligtvis skulle dröja två till tre år till nästa prövning av livstidsstraffet.

– Det är inte meningsfullt att begära en ny prövning innan dess, sa Anton Strand.

Nu har det gått två år sedan den förra ansökan – och en ny har skickats in.

– Han har väntat mer tid på en förnyad ansökan än han behöver och anser att det är dags nu. Hans permissioner fungerar jättebra och han har robusta planer för framtiden, säger Anton Strand, enligt Aftonbladet till nyhetsbyrån Siren.

2004 dömdes Helge Fossmo till livstids fängelse för anstiftan till mord och anstiftan till mordförsök.

Läs de senaste artiklarna om Knutby

Alla tidigare artiklar