Helge Fossmo i gårdagens tv-intervju: Jag är nog en snäll och blödig person

Det var en avskalad ”grabb i gänget” som visade upp sig i ”Kalla fakta” i går. Den morddömde förre Knutbypastorn Helge Fossmo sa till TV4-reportern Karin Swärd:
– Jag är nog en snäll och blödig person.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I programmet vägde intervjun med Helge Fossmo tyngst, men det fanns också inslag med korta intervjuer med Åsa Waldau, kallad Kristi brud, pastor Kim Wincent, poliser, åklagare och betendevetare.

I början av förhören med Helge Fossmo i vintras var han en sakral pastorstyp och en tydlig ledargestalt, som gav svar späckade med bibelcitat, enligt en av förhörsledarna, som intervjuas i programmet. Men efterhand förvandlades han från pastorn till ”en grabb i gänget”.

I intervjun förklarar sig Helge Fossmo oskyldig till alla mordanklagelser och säger sig be till Gud om att bli frikänd. Han anser att vittnena som framträtt under rättegångarna ”presenterat rena skära lögner”.

Samtidigt erkänner Fossmo att han ”varit en gris” och levt ett syndfullt liv med sina otrohetsaffärer.

I programmet skyller Helge Fossmo på Åsa Waldau och övriga ledare i Filadelfiaförsamlingen i Knutby, medan Åsa Waldau och Kim Wincent slår tillbaka mot Helge Fossmo. Det gäller både i hur Filadelfiaförsamlingen styrts och synen på om Åsa Waldau är ”Kristi brud”. Åsa Waldau säger i tv-intervjun att hon aldrig offentligt sagt sig vara Kristi brud, medan Helge Fossmo hävdar att församlingen står för den synen.

Liksom i hovrätten hävdar Helge Fossmos försvarsadvokat Ola Nordström att barnflickans vittnesmål inte är tillräckligt trovärdigt för att fälla hans klient.

En intervjuad beteendevetare hävdar däremot att han anser – när barnflickans ord står mot Helge Fossmos – att barnflickans vittnesmål är mer trovärdigt.

Hovrättens dom faller nästa fredag.

Läs de senaste artiklarna om Knutby

Alla tidigare artiklar