Hillary Clinton en trogen metodist

Hillary Clinton planerar att bli USA:s nästa president. En intensiv tid av valkampanjer väntar framöver. Utöver politiken analyseras även hennes kristna tro. Hon är i grunden en social rättvisa­fokuserad metodist, menar den kristna organisationen Sojourners.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Hillary Clinton har redan hunnit bli hårt kritiserad av sina politiska motståndare för bristande ekonomisk och utrikespolitik. Men i söndags meddelande hon sitt ”ja” att återigen delta som presidentkandidat. Som många andra presidenter i USA tror även hon på Gud.

Från en lång rad metodister

Enligt tidningen Time tillhörde Hillary Clinton metodiströrelsen redan innan hon var född. I kontakt med John Wesley, metodistkyrkans grundare, blev Hillary Clintons förfäder metodister i norra England under 1800-talet.

Och Hillary Clinton själv har alltid varit metodist. Som ung flicka var hon en del av metodistkyrkan i Park Ridge Illinois, ”First United Methodist Church”. Som tonåring följde hon med till Chicagos innerstadskyrkor tillsammans med ungdomspastorn Donald Jones, som dessutom var hennes andliga ledare ända fram till hans död år 2009.

Enligt Time arbetade Donald Jones för att ge ungdomar en stark och bred teologisk träning. Han menade att tron måste levas ut och visas genom social rättvisa och mänskliga rättigheter.

Vid ett besök på den årliga metodistkonferensen för kvinnor i april förra året talade Hillary Clinton om mänskliga rättigheter, skriver den amerikanska kristna organisationen Sojourners.

Hon sa att hennes tro har lett henne till att stå upp för och arbeta för barns- och familjers rättigheter samt för kvinnor och män världen över som är förtryckta, förföljda och som nekas rättigheter samt mänskligt värde.

”Skyldighet att lindra lidande”

Enligt Sojourners har John Wesleys kända citat, som inspirerat många metodister, även betytt mycket för Hillary Clinton: ”Gör allt gott du kan, med alla medel du kan, på alla sätt du kan, på alla platser du kan, vid alla tillfällen du kan, till alla personer du kan, så länge som du någonsin kan”.

När Hillarys make Bill Clinton blev president år 1993 anslöt sig hela familjen som medlemmar till ”Washington’s Foundry United Methodist Church”. Strax efter berättade Hillary om hur hon ser på sin roll som kristen.

– Som kristen är en del av min skyldighet att vidta åtgärder för att lindra lidande, sa hon till metodistkyrkans nyhetsservice, enligt Time.

Pratar ofta om moral och etik

Och Hillary pratar ofta om moral och etik. Varje röstning vid senaten i New York har hon kallat ”ett moraliskt ansvar”. Efter ett besök vid Texas universitet 1993 blev hon omtalad för sitt tal, skriver Sojourners:

– Vi behöver en ny politik av mening. ... Vi måste uppbringa vad vi tror är moraliskt och etiskt och andligt korrekt och göra det bästa vi kan med Guds ledning, framhöll Hillary Clinton.

I en intervju år 2007 berättade Hillary Clinton att hon inte känner sig bekväm med att göra ”reklam” för sin tro. Det kommer inte naturligt för henne, menar hon. Men enligt Sojourners är hon känd för att hon alltid bär med sig sin bibel i handväskan. Dessutom ber hon dagligen. Hon ber för urskiljning, vishet, styrka och för mod, har Hillary Clinton själv förklarat.

Organisationen Sojourners beskriver hur Hillary brukar tala om något hon kallar ”nåde-­anteckningar”.

– Det är en gåva som är oförtjänt men som har skänkts genom de vardagliga glädjeämnena, skönheterna, godheterna och nöjen i livet. Det kan skapa en djup koppling mellan oss och det gudomliga och mellan oss och det vardagliga, sa Hillary Clinton till sin rådgivare Burns Strider.

Läs mer om valet i USA

Alla tidigare artiklar
Debatt