Hillary Clinton hyllade de svarta kyrkorna

I nattens debatt mellan presidentkandidaterna Clinton och Trump passade den förstnämnda på att hylla de svarta kyrkorna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Evangelikala kristna är en viktig väljargrupp i USA. Men när Donald Trump och Hillary Clinton möttes i debatt i natt svensk tid kom tron i skymundan.

Det första mötet mellan republikanen Trump och demokraten Clinton i presidentvalskampanjen kan ha varit den mest sedda debatten i historien med upp till hundra miljoner tittare.

Den följde dock det mönster som många experter förutsagt: Clinton framstod som påläst, kunnig och kanske lite tråkig medan Trump mer förlitade sig på improvisation och en tuff framtoning.

Debatten handlade bland annat om jobb och terrorism, men också om för kandidaterna känsliga frågor: som Trumps vägran att lämna ut sina deklarationsuppgifter och Clintons mailhantering under sin tid som utrikesminister.

I USA har den så kallade rasfrågan hamnat alltmer i fokus. Det handlar främst om att fler svarta amerikanska män skjutits ihjäl av polisen under den senaste tiden, men också om att svarta amerikaner ofta lever i fattigdom och otrygghet.

Trump menade under debatten att vissa områden i innerstäderna var så farliga att man inte kunde gå där utan att bli skjuten.

Clinton ville visa på det positiva som ända fanns där.

– Livfullheten i de svarta kyrkorna, de företag som svarta driver och som ger så många arbetstillfällen och alla de familjer som kämpar för att ge sina barn möjligheter i livet, det är sådant vi ska vara stolta över och som vi ska lyfta fram, sa hon.

Debatten var den första av tre mellan kandidaterna. I opinionsundersökningarna har Clinton fortfarande ledningen, men bland väljargruppen vita evangelikaler är Trump storfavorit.

Läs mer om valet i USA

Alla tidigare artiklar

Fakta: