Hillary lockar över kristna väljare

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I det amerikanska presidentvalet har kampen om de kristna väljarna slagit nya rekord. Allt färre kyrkobesökare tenderar att rösta på Republikanerna som i och med förra veckans partikonvent representeras av Donald Trump.

Istället föredrar väljarna Hillary Clinton, som i natt höll sitt första tal efter den officiella utnämningen som Demokraternas presidentkandidat. Därmed jämnas fördelningen mellan de kristna väljarna ut, menar Mark Silk, som bloggar om religion och politik på Religion News Service.

Han tror att religiös övertygelse därför inte kommer ha fullt lika stor betydelse som tidigare.

"För första gången på många år tycks religiositet spela mindre roll än kön i valet av president", skriver han.

Bland de kvinnliga väljarna har Clinton just nu ett starkt övertag med 52 procent mot Trumps 37 procent, enligt undersökningen Battleground Poll från The George Washington University. Där leder Hillary Clinton just nu totalt sett i det som som förväntas bli ett jämnt presidentval.

I Battleground Poll framgår bland annat hur många av de kristna väljarna som går till kyrkan en dag i veckan som skulle rösta på Clinton respektive Trump. I slutet av primärvalet var det mindre 15 procent fler i denna grupp som uppgav att de skulle välja Trump före Clinton som president. Det är en kraftig förändring mot förra valet 2012 då 40 procent av de regelbundna kyrkobesökarna la sin röst på Republikanernas kandidat.

Läs mer om valet i USA

Alla tidigare artiklar