Hillsong möter skarp kritik - tar över kyrka i Brisbane

Megakyrkan Hillsong Sydney i Australien är på väg att ta över styret av en kristen församling i Brisbane. Men planerna stöter på skarp kritik.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Om planerna blir verklighet kommer pastorsparet Brian och Bobbie Houston, som byggt upp Hillsong-rörelsen i Australien, att leda Garden City Christian Church i Brisbane, skriver tidningen Courier Mails nätupplaga.

Brian Houston vill inte uttala sig till tidningen men säger genom Hillsong Sydney att förändringen inte innebär ett övertagande utan ett samarbete mellan de båda församlingarna.

Styret i Garden City Christian Church i Brisbane uppges har varit i oordning sedan flera månader, och församlingens pastor Steve Dixon har varit på väg att flytta till Hong Kong. Enligt Brian Houston kommer dock Dixon, om planerna går i lås, att stanna "under en övergångsperiod" på cirka ett år.

Brian Houston kommer dock inte att flytta med sin familj till från Sydney till Brisbane, utan planerar att predika i församlingen i Brisbane då och då.

Men planerna i Hillsong Sydney, som nyligen etablerade sig i Sverige genom att Passion Church blev Hillsong Stockholm, applåderas inte av alla. The Thinking Theologian, en blogg som drivs av en före detta anställd i Hillsong Sydney, uttrycker stora farhågor.
Han ser övertagandet som ett trendbrott och menar att Hillsong Sydney fram tills nu flyttat fram sina positioner i Sydney-området och i några i stora städer i Europa men i övrigt inte expanderat i andra delar av Australien.

"Men denna strategi kommer att förändras genom införlivandet av Garden City Christian Church i Brisbane" skriver bloggaren i sin analys. Och förutspår en utveckling där Hillsong Sydney lägger under sig allt fler pingstförsamlingar i landet.

Brian Houston är sedan några år ordförande för pingstriktningen Assemblies of God i Australien. Enligt The Thinking Theologian är risken stor att ett scenario utspelar sig där Hillsong Sydney och Brian Houston på sikt lägger under sig hela pingströrelsen i Australien.
"Enskilda församlingars självständighet kommer att kvävas och tvingas in i ledet under Houstons och Hillsongs diktotoriska ledarskap. Assemblies of God i Australien kommer att distansera sig själv från den världsvida Assemblies of God-rörelsen, vilket leder till att Pingströrelsen i Australien blir liktydigt med Hillsong," skriver bloggaren.

Frågan kommer att avgöras av medlemmarna i Garden City Christian Church vid en omröstning söndag den 26 april. Församlingen i Brisbane har flera hundra besökare på sina söndagsgudstjänster och antalet medlemmar är cirka 1 000.

Debatt