24 september 2020

En tidning på kristen grundNyheter

Hizbollah och Israel förbereder sig för krig

Fallet med den spionmisstänkte svensken i Israel visar att både Hizbollah och Israel förbereder sig för nästa krig.Precis som under det senaste kriget kommer det att bli massiv förödelse på båda sidor – och den här gången lär hela Israel drabbas av raketer, inte bara norra delen av landet som sommaren 2006.

1 av 4

En svensk 55-årig man av palestinskt-libanesiskt ursprung åtalades i Israel i söndags för att ha ”lämnat uppgifter till fientlig organisation”. Mannen anklagas för att ha arbetat för den libanesiska islamistorganisationen Hizbollah – som är terroriststämplad av USA och vars militära gren är terroriststämplad av EU. Han förnekar anklagelserna, men enligt den israeliska säkerhetstjänsten har han ”erkänt”.

Fallet illustrerar det spända läget mellan Israel och Hizbollah, som är både ett politiskt parti och en tungt beväpnad armé – och som dominerar Libanons politiska och militära liv. Med jämna mellanrum kommer rapporter om att spioner för Israel gripits i Libanon och att spioner för Hizbollah gripits i Israel. För båda sidor är det viktigt att utröna fiendens militära och civila förberedelser.

10 000-tals raketer

Iranstödda Hizbollah har 10 000-tals raketer riktade mot Israel – och dess ledare Hassan Nasrallah, som manar till Israels utplåning, har vid upprepade tillfällen hotat att använda dem. Precis som under Libanonkriget i juli och augusti 2006 då hans raketer regnade över hela norra Israel och tvingade mer än en miljon människor på flykt. Samtidigt vållade israeliskt bombflyg stor förödelse i södra Libanon hela vägen upp till Beirut.

Når hela Israel

Alla bedömare är eniga om att nästa rond blir värre. Hizbollah har byggt upp sin arsenal och har nu raketer med en räckvidd som täcker hela Israel. Och Israel har visat att man inte tvekar att slå ut den libanesiska ”infrastrukturen” eftersom man håller Libanons regering för alla attacker som utgår från dess område.

Den libanesiska tidningen Daily Star beskrev nyligen relationen mellan Israel och Hizbollah som ”en terrorbalans”. Och president Barack Obama varnade häromdagen för att Israel skulle få betala priset om det nya atomavtalet med Iran inte går igenom – i form av massiva Hizbollah-attacker mot israeliska städer.

– Ni kommer att få se Hizbollah-raketer falla över Tel Aviv, sade den amerikanske presidenten.

Obama, som talade inför judiska ledare i USA, sade att alternativet till ett avtal med Iran är krig och att det i så fall blir Israel som får bära den tyngsta bördan. Bakgrunden är att den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu för en intensiv kampanj för att få USA-kongressen att blockera Iranavtalet.

På Irans ”uppdrag”

Även israeliska bedömare håller med om att Hizbollah skulle gå till massivt anfall mot Israel – på Irans ”uppdrag” – i händelse av en amerikansk eller israelisk attack mot Irans kärnanläggningar. Det är främst fruktan för en sådan utveckling som har avhållit Israel från att på egen hand slå till mot det iranska atomprogrammet, något som uppgavs ha varit ”mycket nära” häromåret.

Inte första gången

Så nerverna är på helspänn och den israeliska säkerhetstjänsten är på sin vakt mot Hizbollah-spioner. Om misstankarna mot svensken visar sig stämma skulle det inte heller vara första gången en svensk är inblandad i Hizbollah-sammanhang. En domstol på Cypern fann 2013 en svensk av libanesiskt ursprung skyldig till att för Hizbollahs räkning ha förberett attacker på israeliska turister.

Arne Lapidus

Arne Lapidus är Dagens korrespondent i Israel.

Fler artiklar