Hjälpen till Georgien hann fram i grevens tid

Behovet av hjälp till Georgien har förstärkts i och med den pågående konflikten. Läkarmissionen är en av de organisationer som regelbundet skickar hjälpsändningar till landet. Den senaste containern med sjukvårdsmateriel hann fram i grevens tid.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Försändelsen med sjukvårdsmateriel, filtar och madrasser kom fram precis när stridigheterna i landet började och togs emot i Tblisi av den lokala Frälsningsarmékår som organisationen samarbetar med.

-Det är alltid svårt att komma fram till Georgien, regelverket i landet gör tullförfarandet svårt. Hjälpen nådde fram den 8:e augusti, precis när de första flyktingarna börjat komma, säger Urban Grahn på Human Bridge, som transporterar sjukvårdsmateriel och andra förnödenheter för Läkarmissionen och Erikshjälpen.

Behovet ska undersökas

Frälsningsarméns personal, med kapten David Kotrikadze i ledningen, kunde omgående dela ut madrasser och filtar till flyktingar i huvudstaden Tblisi och distribuera sjukvårdsutrustningen till ett sjukhus i Gori. Vad som blir nästa insats beror på hur läget i regionen utvecklas.

-De som finns på plats kommer att undersöka hur det utvecklar sig och vad det finns mest behov för. Det kan vara materielförsändelser, pengar eller mat, säger Urban Grahn.

- Allmänt sett har det funnits ett stort hjälpbehov redan före krisen, med utbredd fattigdom och utsatta människor. Konflikten har spätt på det och det finns jättestora behov nu. Vi för nu diskussioner om hur vi ska öka våra insatser i Georgien. Vi hoppas att krisen gör att myndigheterna gör det enklare för oss att få fram hjälpen, säger Conny Sjöberg på Läkarmissionen.

Barnhemsbarn i nöd

Framtiden kan kräva flera typer av nödhjälp till området, menar han.

-Barnhemmen ser ut som de gjorde i Rumänien för tio år sedan. Den förändring som skett där har inte ens börjat i Georgien. Handikappade och barnhemsbarn låses in på institutioner. Det finns stora psykiska och materiella behov. Barnen behöver både madrasser och kärlek, förklarar han.

Hamnen i Poti, som tidigare varit stängd, har nu åter öppnats, vilket underlättar något för hjälporganisationerna.

-Det innebär att vi kan boka containertransport, men det är stora förseningar, säger Urban Grahn.