Humanitär paus i Aleppo förlängd

Klockan sju i morse inleddes en åtta timmar lång paus i striderna i syriska staden Aleppo. Ryssland har också sagt att man kan tänka sig att förlänga avbrottet i de rysk-syriska flygräderna mot rebellkontrollerade delar av staden.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Flygpausen i Aleppo inleddes redan i tisdags, skriver TT. Den humanitära pausen som inleddes i dag gäller dock både flygräder och markstrider. Pausen ska göra det möjligt för civila att lämna staden.

Personal från Röda Korset och FN skall under denna tid kunna evakuera skadade och sjuka människor, skriver nyhetsbyrån Al Jazeera, som också rapporterar att Ryssland kommer att sända bilder från evakueringen direkt i tv.

Ryska presidenten Vladimir Putin säger att han är beredd att förlänga avbrottet i flygräderna.

– Vi berättade om vår avsikt att så länge som möjligt fortsätta avbrottet i flygräderna av hänsyn till den humanitära situationen, sade Putin efter gårdagens möte med Frankrikes president Francois Hollande och Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Berlin, skriver Washington Post.

Varken Frankrike eller Tyskland utesluter dock utökade sanktioner mot Ryssland på grund av bombningarna, som båda länderna fördömt.

I östra Aleppo, som är under attack, finns just nu cirka 275 000 människor som är fångade i staden och inte kommer ut. I Aleppo finns också cirka 8000 rebeller, skriver Al Jazeera. Rebellerna säger enligt nyhetsbyrån att de inte tänker lämna staden. En av rebellgrupperna, Noureddine al-Zinki, säger att de ser på det ryska initiativet till paus som "enbart propaganda".

Rebellerna i östra Aleppo säger vidare till Al Jazeera att ryska plan har släppt ner foldrar där de uppmanar rebellerna att lämna staden, därför att de "inte har något annat val".

Situationen i Aleppo kommer att diskuteras i FN:s generalförsamling under torsdagen. Sjuttio länder har undertecknat ett upprop på Kanadas initiativ.

– Det här är ett tillfälle för världen att säkerställa att vi gör allt vi kan för att undersöka alla sätt att nå en vapenvila och erbjuda den humanitära hjälp som brådskande behövs, säger Kanadas FN-ambassadör Marc-André Blanchard till AFP.

Dock saknas det, tillägger han,"en konkret väg framåt."

På torsdagseftermiddagen meddelades det att en humanitär paus i striderna kommer att förlängas från de åtta timmar som man först kommit överens om, till hela helgen. Pausen kommer att gälla elva timmar per dag i minst fyra dygn, säger Jan Egeland, chef för FN:s humanitära insatser i Syrien, till medier i Geneve.

Förlängningen gör att FN hoppas att de första evakueringarna av skadade ska kunna ske under fredagen, skriver TT. Den syriska armén har lovat att de som vill lämna området ska kunna göra det genom någon av de åtta humanitära korridorer som nu öppnats. Två av dem ska också kunna användas av rebeller, om de lämnar sina vapen efter sig. Vissa är dock tveksamma till detta löfte. Regimkritikern Monther Etaky säger till TT att han tror att människor som försöker ta sig ut ur området kommer att gripas av regimen.

"De försöker framställa eldupphöret som en slags gåva, som hela världen tackar dem för. Men jag tror inte på det här", skriver han i ett meddelande till TT.

Det har också rapporterats om artillerield vid frontlinjen, rapporterar nyhetsbyrån AFP:s fotograf till TT.