Ideell second hand slipper inte momsen

Regeringen tänker inte hjälpa landets second hand-butiker som menar att det är fel att de ska betala moms på sin försäljning.– Men beskedet vi fick är tyvärr att vårt överskott ska gå till statskassan, säger Caroline Andermatt, vd för Myrorna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det var med tunga steg som företrädarna för Ideell Second Hand begav sig till Myrornas butik vid Adolf Fredriks kyrka i centrala Stockholm. Där, mitt ibland begagnade kläder, böcker och inredningsprylar, berättade de om mötet med Charlotte Svensson, statssekreterare på finansdepartementet.

– Vi ville höra något i stil med ”det här tänker vi göra”, men i stället möttes vi av beskedet att de inte kunde ge några besked och att frågan måste utredas ytterligare, säger Caroline Andermatt besviket.

Marika Markovits från Sveriges stadsmissioner konstaterar att regeringen inte verkar vara särskilt intresserad av att, tillsammans med second hand-butikerna, försöka hitta gemensamma lösningar.

Kampvilja saknas

– Den rätta kampviljan finns inte, säger hon med syfte på den konflikt som 2009 blossade upp med EU-kommissionen som då försökte tvinga Sverige att införa moms på second hand-handel.

– Min känsla är att regeringen tänker att ju mer stilla de sitter i båten desto bättre är det gentemot EU-kommissionen.

Det är dock inte något som Charlotte Svensson vill kännas vid.

– Regeringen tycker att den ideella sektorn är viktig i Sverige och vi jobbar intensivt för att hitta en lösning så snabbt som möjligt. Jag tycker att vi hade ett bra möte i dag och redan nästa vecka kommer vi att ta kontakt igen för att bestämma datum för en ny träff, säger hon till Dagen.

Från second hand-organisationernas sida var syftet med mötet att försöka övertyga regeringen om att second hand-verksamheten borde vara momsbefriad – inte enbart för att varorna redan har sålts med moms en gång utan även för att överskottet går till behövande samtidigt som verksamheten i sig erbjuder rehabilitering och arbetsträning för många människor.

I Dagen i går varnade Caroline Andermatt för att de nya momsreglerna redan nu innebär att tio­tals miljoner av stödet till utsatta i Sverige och utomlands är på väg att frysa inne. Hon sa också att ”Något måste hända här och nu!”.

Ser dystert ut

Men efter mötet konstaterar hon att det ser mörkt ut.

– Det är absurt att det är vi som ska vara kreativa och hitta sätt att arbeta för att hjälpa de utsatta i samhället. Det är tydligt att vi har olika syn på vad våra politiker kan – och bör – göra.

Förra året gjorde den samlade second hand-verksamheten i Sverige en vinst på cirka 200 miljoner kronor. De pengarna gick till behövande, både i Sverige och utomlands. Men nu talar allt för att utdelningen minskar markant.

– Det är tredje man, de behövande, som har förlorat i dag. Våra center för torterade flyktingar finansieras till exempel med pengar från second hand-verksamheten. Momsen som vi nu pratar om handlar om skatt på medmänsklighet, säger Magnus Lundén, enhetschef på Röda korset i Sverige.

Trots besvikelsen vill dock ingen i trion ge upp än. De nämner skattesatsen och att den eventuellt kan ändras. Dessutom berättar de att de just nu tittar på hur systemen ser ut i andra länder.

– Men som läget är nu kommer vi att behöva säga nej till förfrågningar från städer som så sent som förra veckan bad oss om hjälp, slår Caroline Andermatt fast.

Charlotte Svensson.

Charlotte Svensson.

Foto: Johannes Ottestig
[x]