Ingemar Olsson vann Fyrljuspriset

I fredags kväll delades Sveriges nya kristna musikpris ut. Och vinnare blev Ingemar Olsson. "För att han genom upp och nedgångar har stått fast och inte vikt av"; lyder en del av motiveringen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Vi önskar att priset ska gå till artister som har gjort stor påverkan över en längre tid. Ingmar Olsson har genom upp och nedgångar har stått fast och inte vikt av. Hans musik och texter har ändrats under årens lopp men innehållet och buskapet är detsamma. Många har mött Gud genom hans verk och många har fått sina liv förändrade genom det, säger Leif Ingvald Skaug som sitter med i prisjuryn till Dagen.

Leif Ingvald Skaug är även festivalansvarig för Skärgårdssång som startade i kväll klockan 18.30. Under kvällen har Ingmar Olsson själv medverkat och han var på plats på scen klockan 20.00 för att ta emot priset.

Fyrljuspriset delas nu ut för första gången i Sverige, men har i Norge delats ut under åtta år. Priset går till artister som med kristen sång och musik har varit viktiga för människors utveckling och kristna trosliv. Tanken med priset är att det ska vara till uppmuntran för artisterna i deras vardag – där de som oftast kan stöta på mycket svårigheter.

– Vi har funderat på vem som har satt spår i kristenheten i Sverige och vem som förtjänade priset. Då fanns det många namn på listan, men vi kunde enas om att Ingmar Olsson var speciell, säger Leif Ingvald Skaug.

– Det känns bra och viktigt att visa uppskattning till artister som betytt mycket. Man blir inte rik, världsligt sett, på att tjäna Gud. Så det känns roligt att ge priset till någon vi alla älskar.

På scenen fick Ingmar Olsson ta emot en glasstatyett i form av en glob.

– Det handlar om vad han gjort för Guds rike och att han har hjärta för hela världen, säger Leif Invald Skaug.

– För många av oss har årets prisvinnare varit helt avgörande för vår tro, genom sina sånger. Han har också engagerat sig starkt i att hjälpa flyktingar som hotas att bli avvisade.

Som det ser ut nu kommer musikfestivalen Skärgårdssång kunna bli tradition även i Sverige. Och kommande år kommer det att finnas en förslagsperiod där alla kan lämna in förslag på nya vinnare av Fyrljuspriset. Skärgårdssång pågår fram tills på söndag.

Debatt