”Inget har förändrats i Knutby sedan mordet”

UPPSALA. Hård kritik riktades mot Knutbypastorn Åsa Waldau, under ett seminarium i Uppsala pingstkyrka i går.
– Ingenting har egentligen förändrats i Knutby sedan mordet. Åsa Waldau är ju kvar, de fortsätter som förut, sa Kent Cramnell, pastor och församlingskonsult inom pingströrelsen som var föreståndare för Uppsala pingstkyrka 1991–2000.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Gårdagens diskussion på temat ”Ett år efter Knutby – vad har vi lärt oss?” handlade stundtals om anledningen till att det tragiska dramat ägde rum och om den situationen skulle kunna uppstå igen.

Det stod klart att Kent Cramnell anser att det är Åsa Waldau som är den verkliga hjärnan bakom Knutbys beryktade teologi och att hon tillsammans med Helge Fossmo hade en strategi för hur de skulle implementera en ny lära i församlingen – den om ”Kristi brud”.

Ove Gustafsson, forskare och teolog, framhöll dessutom att församlingens koppling till Livets Ord fått allt för lite uppmärksamhet. Att Kim Wincent gått Livets Ords bibelskola saknar inte betydelse, anser han.

”Tecken på svaghet förträngs”

– Jag får en association till framgångsteologin där man förtränger tecken på svaghet och sorg. Framgångsteologins förakt mot svaghet och sjukdom. Och den uteblivna sorgereaktionen. Jag tänkte på det under tv-intervjun som Stina Dabrowski Lundberg gjorde med Åsa Waldau, då hon beskrev att man gjorde om pastorsvillan till en ny boendemiljö under lovsång. Rummet där mordet ägt rum fick sorglöst kallas ”Hammarrummet”, säger han.

Gustafsson ställde sig också frågande till hur församlingen och dess ledning kunde ha undgått att förstå att barnflickan flyttat in i Helge Fossmos sängkammare.

– Miljön måste ha bidragit till att mordet kunde äga rum, säger han.

Visade annat ansikte

Han fick oväntat mothugg från en av Knutbyförsamlingens äldste, Urban Fält, som framhöll att Helge Fossmo visat upp ett annat ansikte gentemot församlingen.

– Vi hade förtroende för honom att han som ledare tog ansvar för barnflickan. Ni säger att ni kände till att något inte stod rätt till, att ni agerade snabbare. Vi önskar också att vi gjort något tidigare.

– Det som hände var inte i närheten av det vi kunde ana eller förutse. Det är en skillnad mellan händelserna och läran och det som är den faktiska församlingen. Det är den som finns kvar i dag. Jag upplever inte att ni är intresserade av att se hur det är i dag. Vi har gått igenom allt material, för att förtydliga, så att det inte ska förstås fel, säger han.

Föreståndaren för Filadelfiaförsamlingen i Stockholm Sten-Gunnar Hedin svarar att han varken sett det gamla eller det nya dokumentet och därför inte kan ge några synpunkter på innehållet.

– Vi fick aldrig del av materialet om läran om ”Kristi brud”, arvssynden, eller kvinnans roll. Jag har inte ens fått träffa Åsa Waldau. Jag har träffat henne i andra sammanhang tidigare, men jag har inte träffat henne sedan hon kom till Knutby, sa han.

Anmärkningsvärt för mordet i Knutby är att det bevakats så ivrigt och så länge i medierna. En sammanställning som tidigare redaktören för Pingst.nu och före detta Dagenmedarbetaren Michael Jonsson gjort visade att det skrivits ungefär 75 000 artiklar om Knutby det senaste året.

”Certifiering behövs”

Pingströrelsens ledare har jagats av journalister och har haft stor möjlighet att förmedla sin tro för en större allmänhet. Något de själva anser att de har lyckats med.

– Det har varit medvetet från vår sida att ha en total öppenhet om vad vi vet redan från början, säger Dan Salomonsson, föreståndare för Uppsala pingstkyrka.

Debatten om man i självbevarelsedrift nu bör införa pastorslicenser för att säkerställa en viss kvalitet och lära, kom av sig med ett konstaterande.

– Men det behövs. Inte minst med tanke på hur pastorsrollen ses i samhället. Inte bara för rörelsen, utan för folket och landet. Men även med certifiering kan situationer som den i Knutby uppstå, säger Sten-Gunnar Hedin.

Läs de senaste artiklarna om Knutby

Alla tidigare artiklar