”Inte beredda regera med stöd av Sverigedemokraterna”

KD:s utspel om hårdare straff för sexualförbrytare fick andrum först efter en maratonmangling om KD:s eventuella samarbete med SD.I går träffade partiledare Ebba Busch Thor en samlad politikerkår.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Hur ska Sverige styras? Regeringsfrågan är något som genomsyrar rapporteringen av svensk inrikespolitik just nu. Moderaternas utspel om att öppna upp för ett eventuellt samarbete med SD har ändrat om spelplanen en aning, och nu måste alla partier profilera sig efter den senaste turen i regeringsfrågan.

Pepprades med frågor

Det blev tydligt när Ebba Busch Thor i tisdags träffade Riksdagsjournalisternas förening, där hon pepprades med frågor om eventuella regeringskonstellationer under de första 45 minuterna. Det förberedda utspelet om att straffa sexualförbrytare hårdare, inklusive öppna upp för kemisk kastrering, fick klaras av på någon minut.

Samtidigt som Ebba Busch Thor frågades ut om M:s utspel och partiets förhållningssätt till SD var Centerpartiet ute på banan och hotade att lämna Alliansen, vilket de senare ville tona ned.

– Vi är inte beredda att regera med stöd av Sverigedemokraterna, var Ebba Busch Thors svar till de 30 politikerna som var med på kaffeträffen i riksdagen.

Skolavslutningar i kyrkan

Samtidigt vill hon att Alliansen ska lägga fram egna politiska förslag, och hon använde skolavslutningar i kyrkan som ett bra exempel på hur hon vill att Alliansen ska styra Sverige.

– Kristdemokraterna har drivit linjen att det måste vara möjligt att fira skolavslutning i kyrkan. Det var en linje vi fick stöd för i Alliansen, och senare i riksdagen tack vare Sverigedemokraterna, säger Ebba Busch Thor till Dagen.

Förslaget kunde drivas igenom utan något samarbete med SD.

– Det är så vi skulle kunna göra i fler frågor, som att lägga en gemensam Alliansbudgeten. Vi går fram med vår politik, sedan får de andra partierna ta ställning för eller emot den, sa Busch Thor.

Läs fler artiklar om Moderaterna

Alla tidigare artiklar

Läs fler artiklar om Sverige-demokraterna

Alla tidigare artiklar