IS hotar att eliminera de kristna i Egypten

Flera nyhetsbyråer, däribland Reuters och Ara News, uppger att Islamiska staten publicerade en video på söndagen där kristna egyptier hotas.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

På videon framträder en person som sägs vara identisk med den attentatsman som utlöste en dödlig sprängladdning i en koptisk kyrka i Kairo den 11 december 2016,

– Slutligen, till mina bröder i fångenskap. Jubla, ni som tror, vackla inte och sörj inte. Jag svär till gud att vi kommer att befria Kairo mycket snart och befria er från fångenskap. Vi kommer bärandes på sprängämnen, jag lovar att vi kommer, så gläd er troende, säger han i videon.

28 personer dödaes i terrorattack
Minst 28 människor, de flesta kvinnor och barn, dödades i samband med terrorattacken den 11 december då en bomb exploderade i ett kapell intill Markuskatedralen, säte för det koptiska påvedömet.

Trots att IS tog på sig ansvaret för attacken har den egyptiska regeringen uppgett att gärningsmannen var en supporter till Muslimska brödraskapet. Brödraskapet har å sin sida fördömt attacken och anklagat president Abd al-Fattah al-Sisis förvaltning för att inte skydda den koptiska kyrkan.

Ara News, som framför allt bevakar syriska och kurdiska frågor, uppger att IS har uppmanat till eliminering av Egyptens kristna samtidigt som terrorgruppen beskriver kristna som "avfällingar" och "fiender till Allah".