IS tar på sig bombdåd i Kairokyrka

Islamiska staten (IS) säger sig ligga bakom bombattacken i en kyrka i Kairo i söndags, i vilken omkring 25 personer dödades.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

IS skriver i ett uttalande att en självmordsbombare tog sig in i folkmassan och sprängde sitt bombbälte, och att gruppen kommer att utföra fler attacker.

Samtidigt har fyra personer, tre män och en kvinna, gripits för dådet mot den koptiska kyrkan. Attentatet är det värsta mot Egyptens kristna på flera år.

Enligt president Abdel Fattah al-Sisi kommer den statliga åklagaren att uppmanas att hålla de gripna i förvar i upp till 15 dagar medan utredningen fortsätter.

Nyhetsbyrån AFP uppger att en av de gripna misstänks för att ha dolt sprängämnen samt bombmannen och för att ha förberett honom inför attacken.

Presidenten uppger att bombmannen var Mahmoud Shafik Mohamed Mostafa och inrikesministeriet säger att 22-åringen har identifierats genom DNA-test.

Kyrkan som utsattes för söndagens bombattentat ligger intill Markuskatedralen vilket är säte för den koptiska påven Tawadros II.

Polisen söker, enligt AFP, efter flera andra misstänkta. Samtidigt namngav inrikesdepartementet den misstänkte gruppledaren som Mohab Mostafa el-Sayed Qassem, även känd som "Doktorn".

Departementet anklagar honom för att ha rest till Qatar 2015 för att möta ledare från det förbjudna Muslimska brödraskapet. Men Brödraskapet har fördömt bombningen och förnekat all inblandning i dådet.

Debatt