IS tycks ha fått fäste i Bangladesh

En pastor i en EFK-stödd kyrka i Bangladesh var nära att förlora livet i en knivattack. Det är bara en i raden av terroristattacker i det muslimska landet, där IS nu verkar ha fått fäste.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Evangeliska frikyrkan (EFK) stödjer den växande församlingsrörelsen Faith Bible Church i Bangladesh. Rörelsen har den senaste tiden upplevt en ökad press från muslimska extremister. För en dryg vecka sedan attackerades pastorn Luke Sarker, som verkar i Pabna i den nordvästra delen av landet.

Hörde skriken

Luke Sarker hade tidigare haft besök av tre män som sagt sig vara intresserade av att diskutera religion och lyssna till evangeliet. Men när de kom för ett andra möte attackerade de honom med kniv och försökte skära av honom halsen. Sarkers fru hörde skriken och med hjälp av av grannar lyckades de jaga männen på flykten.

– Enligt de första uppgifterna vi fick från ledaren för Faith Bible Church skulle pastorn dött, men han klarade sig, säger Andreas Henriksson, som är regionledare för Asien inom EFK.

Polisen har arresterat en medlem av Islami Chhatra Shibri, en studentorganisation som är kopplad till det islamistiska partiet Jamaat-e-Islami.

Attack på alla minoriteter

Dådet har oroat de religiösa minoriteterna i landet. Rana Das Gupta, som är president i ett råd för kristna, buddhister och hinduer, uppmanande regeringen att skydda dem.

– Attacken på Luke Sarker är en attack på alla minoriteter. Vi är oroade för vår säkerhet, sa han till BenarNews.

Bangladesh har de senaste veckorna drabbats av en rad terroristattacker. Den 28 september dödades italienaren Cesare Tavella, som arbetade för en kristen nederländsk organisation med biståndsfrågor, när han joggade i huvudstaden Dhaka. Den 3 oktober sköts japanen Kunio Hoshi till döds i Rangpur i norr, där han ska ha arbetat med att utveckla jordbruket. IS har tagit på sig ansvaret för dessa mord, men inte för attacken på Luke Sarker.

– Regeringen måste undersöka om det är IS som är involverad i attacken, sa Nimal Rozario, generalsekreterare i Bangladesh kristna råd till BenarNews.

Tveklöst islamister

IS har varnat för fler attacker i Bangladesh på en hemsida: ”Det kommer att bli en mängd säkerhetsoperationer riktade mot dem som är medborgare i koalitionen av korsfararländer, de kommer inte att vara säkra eller kunna tjäna sitt uppehälle i muslimska länder.”

Regeringen i Bangladesh har förnekat att IS-grupper verkar i landet, men tveklöst finns det islamister som är beredda att ta till våld.

– Bangladesh är ett relativt moderat muslimskt land, men extremisterna har fått luft under vingarna under senare tid. Vi är oroliga för hur det ska sluta, säger Andreas Henriksson.

Skyddade pastor

För medarbetarna i Faith Bible Church är det inte ovanligt att de möter motstånd och hot.

– Det handlar om att vara försiktig, men det är svårt när det gäller terrorism. Ska man då sluta att vara pastor? Det är sådana frågor de ställs inför.

Andreas Henriksson säger att medlemmarna i Faith Bible Church är frimodiga, även om situationen är osäker.

– För ett tag sedan blev en pastor arresterad för att han döpte människor offentligt i ett muslimskt område. Där arresterade polisen pastorn för att skydda honom från att bli lynchad.

Inte bara kristna

Det är inte bara kristna som drabbats av förföljelse. De få ateister i Bangladesh som vågar vara öppna med sina åsikter har en mycket svår situation. I augusti blev Niloy Neel hackad till döds av en mobb, ett öde som även drabbat tre andra sekulära bloggare i Bangladesh.