Isabella Lövins första uppdrag - debattera förföljda kristna

I går föreslogs hon bli nytt språkrör för Miljöpartiet. I dag debatterade Isabella Lövin utsatta kristnas situation i en riksdagsdebatt.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

En bättre bild över en stafettpinne som lämnades över gick väl inte att få. Först gick Åsa Romson (MP) upp i riksdagens talarstol för att debattera den svenska skogen, hennes sista framträdade i plenum som miljöpartistiskt språkrör. Efter henne i talarstolen kom Isabella Lövin, som i helgen tar över rollen som språkrör för Miljöpartiet, om valberedningen får igenom sitt förslag.

Mot sig i riksdagsdebatten hade hon liberalen Robert Hannah, som argumenterade för att Sverige måste ge bistånd direkt till de utsatta minoriteterna i Irak, bland annat de kristna grupperna.

– Jag har själv varit där och kan garantera dig att biståndet inte når fram till minoritetsgrupperna, sa han till biståndsministern.

Robert Hannahs uppmaning var att inte ge pengarna till Iraks makthavare, som sedan får distribuera dem vidare, utan direkt till minoriteterna. Annars riskerar de att helt utplånas från Irak.

Han sa också att makthavare i Irak själva erkänt att mycket av biståndet hamnar i deras fickor. Dessutom går en del stöd till Islamic relief, och Robert Hannah sa att religiösa minoriteter inte vågar vända sig till en muslimsk organisation för att få stöd, med tanke på allt våld och förtryck de fått utstå från det muslimska majoritetssamhället.

– Jag står här för att pengarna inte riktas till alla, för att minoriteterna varit utrotningshotade i tio års tid, och kommer inte finnas kvar om tio år om de inte får stöd.

Robert Hannah passade också på att plocka upp folkmordsfrågan, där han underströk att Liberalerna i morgon vill att riksdagen erkänner att IS begår ett folkmord.

Isabella Lövin gick som katten runt het gröt när folkmordsfrågan kom på tal, och hon hänvisade till att utrikesminister Margot Wallström (S) sagt att "det kan röra sig om försök till folkmord". Längre än så gick hon inte, och höll sig därmed till den rödgröna linjen inför morgondagens omröstning, det vill säga att inte erkänna att ett folkmord pågår.

Isabella Lövins svar angående den humanitära situationen i Irak var:

– Jag delar oron över situationen för Iraks minoriteter.

Men hon menade att bistånd måste gå till alla behövanden, och då går det inte att göra en uppdelning av bistånd utifrån religiösa och etniska grupperingar.

Hon försvarade också stödet till Islamic relief, som hon menade erkänns av EU, FN och alla större aktörer, och menade att de har ungefär samma funktion som när Svenska kyrkan, Diakonia eller någon annan kristen organisation arbetar humanitärt.