Israel blev ”kärleksbombat” på manifestation

Flaggor, musik och festivalstämning präglade Sionistiska Federationens manifestation i Stockholm på söndagen.– Att stå upp för det judiska folkets rättigheter innebär inte att man måste vara emot ett annat folkslag, sa kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor, som var en av talarna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det var halleluja-rop, judisk musik, flaggor och applåder. Det var publik som ropade "We love Israel!" Det var kurdiska flaggor, regnbågsflaggor och syriska flaggor.

När Sionistiska Federationen för femte gången anordnade en manifestation på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm var entusiasmen stor och glädjen ibland flödande. Trots att regnet hängde i luften hade hundratals människor sökt sig hit för att visa sitt stöd för Israel och det judiska folket.

– Det är en fantastisk stämning. Man hör att det är en liten motdemonstration här bakom, men den dränks i de kärleksutrop för Israel som har hörts, sa Ebba Busch Thor till Dagen.

– Det är viktigt att lyfta fram den utsatthet som det judiska folket har. Det är inte självklart att alla människor står upp för Israels rätt att existera. Jag tycker att det sker idag här i en oerhört positiv anda, där kärleken får stå långt över det hat som så ofta präglar konflikten i Mellanöstern.

Många prominenta talare

Manifestationen, med temat "Ta tillbaka sionismen" hade en lång rad prominenta talare, förutom kristdemokraternas ledare även liberalernas Birgitta Ohlsson, Israels ambassadör Isaac Bachman och den israeliske partiledaren Yair Lapid.

Men de kritiska rösterna fanns också. Dels i form av en grupp på 20-talet demonstranter, som i bakgrunden skanderade "Bojkotta Israel!" och "Stöd Palestina!". Men också i form av de protester som redan innan manifestationen framfördes till Ebba Busch Thor för hennes medverkan som talare.

Sionistiska Federationen ingår i WZO (World Zionist Organization). Det är en organisation som "har som huvuduppgift att sprida bosättningar på ockuperat område", sa Olle Katz, talesperson för Judar för israelisk-palestinsk fred, till TT.

Tillbakavisar kritiken

Men Ebba Busch Thor tillbakavisar kritiken.

– Jag är här i dag för att stå upp för mänskliga fri-och rättigheter, och det gäller självklart både palestinier och israeler och judar. Jag har uppfattat att kritiken inte gäller Sionistiska Federationen, som jag är inbjuden av här i dag. För mig har det varit viktigt att försäkra mig om att det är en bred organisation som vill lyfta fram frågorna om Israels existens, och det är därför jag har tackat ja. Sionistiska Federationen står upp för Israels rätt att existera, men uttrycker inte sympati för illegala bosättningar till exempel.

– Kristdemokraterna är inte för illegala bosättningar och är för en tvåstatslösning.

Ett viktigt tema

Årets tema, att ta tillbaka sionismen, är ett viktigt tema menade hon.

– Det finns en lång och mörk historia av antisemitism, även här i Sverige. Den har inneburit en ökad polarisering och en svartmålning av vad det innebär att vara sionist. Manifestationen här idag är talande: att stå upp för det judiska folkets rättigheter innebär inte att man behöver vara emot ett annat folkslag.

Bland publiken fanns många som uttryckte vikten av att ta tillbaka sionismen.

– Motståndet mot Israel på orätta grunder i Sverige idag är så fruktansvärt kategoriskt och ensidigt. Därför behöver vi stå upp för Israels rätt att existera, sa Ann Ringart, som bar en Israelisk flagga.

Hon passade på att försvara Ebba Busch Thor och påpekade att Sionistiska federationen är en opolitisk organisation.

– Den här organisationen sponsrar inte illegala bosättningar. Det är ett sätt att tillintetgöra oss i debatten på det sätt som man försökt tillintetgöra och demonisera Ebba Busch Thor inför dagens medverkan. Men det stämmer helt enkelt inte med verkligheten. Sionistiska federationen stödjer inte illegala bosättningar - Sionistiska federationen stödjer Israels rätt att existera. Med fredliga gränser.

Hennes väninna Noomi Lind höll med:

– Dagens manifestation är otroligt viktig. Jag är bedrövad över mediernas sätt att svartmåla Israel. Sverige borde sträva efter mer opartiskhet, sa hon.

– Jag är sionist och stolt över det! Jag är det helhjärtat. Jag älskar Israel, jag älskar det judiska folket.

Stå upp för Israel

Ann Ringart och Noomi Lind betonade att sionismen innebär att stå upp för Israel - men den innebär inte att vara mot andra folkslag.

– Vi vill gärna leva i fred med våra grannländer, sa Ann Ringart.

Kommentera artikeln

Du som kommenterar på Dagen.se måste ha ett Facebook-konto och följa våra regler.