Israelagenter hittade nazisten Josef Mengele men grep honom inte

Josef Mengele, en av världens mest jagade nazistiska krigsförbrytare, dog i frihet 1979 i Sydamerika.
Nu visar det sig att israeliska agenter hittade och höll ögonen på honom vid två tillfällen, men utan att gripa honom

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Jakten på Josef Mengele, "dödsängeln från Auschwitz", pågick under flera årtionden och i flera länder. Men den hade kunnat avbrytas redan på 1960-talet.

Den förre Mossadanställde Rafi Eitan, som ledde operationen när nazisttoppen Adolf Eichmann tillfångatogs i Argentina 1960, berättar att även Mengeles gömställe i Argentina hittades då.

– Samtidigt som vi tog Eichmann, så bodde Mengele i Buenos Aires. Vi hittade hans lägenhet och höll den under observation, säger Eitan till israelisk radio.

"Ville inte göra två operationer samtidigt"

Efter att Eichmann fångats hölls han i ett så kallat säkert hus innan han smugglades ut till Israel. Den dåvarande chefen för Mossad, Issar Harel, ville även slå till mot Mengele, men Rafi Eitan höll inte med.

– Jag ville inte genomföra två operationer samtidigt, eftersom vi hade lyckats med en och enligt min erfarenhet riskerar man båda om man försöker genomföra en till.

I stället beslutade Mossad att Eitan skulle stanna kvar i Argentina för att bevaka Mengeles bostad medan de andra agenterna förde Eichmann till Israel.