Israelisk protest mot Mehmet Kaplan

Israels ambassadör Isaac Bachman är starkt kritisk mot Mehmet Kaplans liknelse mellan Israel och Nazityskland.– Vi kommer att finna ett sätt att uttrycka våra synpunkter till den svenska regeringen, säger Bachman till Expressen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) är i blåsväder – igen. Svenska Dagbladet avslöjar att han 2009 liknade israelers agerande mot palestinier med nazisternas behandling av judar under andra världskriget.

"Israeler i dag behandlar palestinier på väldigt lika sätt som man behandlade judar under det tyska 30-talet", säger bostadsministern i ett tv-inslag från mötet som sänts i Öppna kanalen av lokala tv-stationen Somali Star tv.

Läs Dagens ledarkommentar: "Kaplan är en förebild för många - sådant förpliktigar"

Uttalandet gjordes på ett möte om islamofobi i Fittja söder om Stockholm. En representant för Antidiskrimineringsbyrån och en präst fanns på plats.

Att göra "jämförelser mellan nutida Israels politik och nazisternas" kan vara antisemitiskt, enligt Europeiska parlamentets arbetsgrupp mot antisemitism.

"Vansinnig jämförelse"

– Det är ett solklart övertramp och det är ett språkbruk som är fullständigt oacceptabelt i en svensk politisk kontext, säger statsvetaren Anders Persson.

Han anser att bostadsministerns jämförelse är osaklig.

– I videon ger han vissa exempel, som att bosättare målar Davidsstjärnor på palestinska butiker, på samma sätt som nazisterna gjorde mot judiska butiker i Tyskland. Det är ett påstående som är rätt i sak, men hela jämförelsen är vansinnig. Det finns ingenting som Israel gör mot palestinierna i dag, som på något sätt är att jämföra med nazisternas behandling av judar, säger Anders Persson.

TT har sökt Mehmet Kaplan för en kommentar till de nya uppgifterna. Han säger i ett mejl till TT:

"För mig och Miljöpartiet är det fullständigt självklart att alltid ta avstånd från rasism, antisemitism och alla former av extremism, vare sig den är nationalistisk, religiös eller i någon annan form."

Sahlin: Väldigt allvarligt

I Agenda i SVT är även Mona Sahlin, regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism och tidigare S-ledare, kritisk mot de senaste dagarnas avslöjanden kring Mehmet Kaplan.

– Jag tycker att det har varit väldigt allvarligt och blivit allt allvarligare, säger hon i Agenda.

Liknelsen mellan Israel och Nazityskland och Israel kallar Sahlin "fullständigt horribel". Hon varnar också för att avfärda kritiken mot Kaplan med att den skulle vara grundad i att han är troende muslim.

– Det finns islamofobi i Sverige och den är väldigt viktig att man varnar för. Men det får inte göra att man inte vågar diskutera också företrädare för den muslimska tron om man uttrycker saker som man inte ställer upp på, säger Mona Sahlin i Agenda.

Lööf: Omdömeslöst

Centerledaren Annie Lööf anser att de uppgifter som framkommit kring Mehmet Kaplan de senaste dagarna är "graverande" och ifrågasätter i en skriftlig kommentar om han kan sitta kvar i regeringen:

"Den horribla jämförelsen mellan Israel och Nazityskland är historielös och djupt osmaklig. Att ett statsråd agerar så omdömeslöst riskerar att skada Sverige. Stefan Löfven bör allvarligt överväga om Kaplan kan sitta kvar i regeringen":

M: Löfven måste ge besked

I veckan avslöjades att Mehmet Kaplan förra sommaren deltog i en middag där också den svenske ordföranden för den högerextrema turkiska organisationen Grå vargarna deltog. Nu vill Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé att statsminister Stefan Löfven ska klargöra om han har fortsatt förtroende för Kaplan.

– Det är mycket allvarligt och visar på ett bekymmersamt mönster hos Kaplan. Det är uppenbart att han verkar förekomma i tvivelaktiga sammanhang och göra uttalanden som skadar bilden av Sverige, säger Tobé till SvD.

Hittills har Löfven valt att inte kommentera Kaplans uttalande från 2009 eller svara på frågor om sitt förtroende för bostadsministern: "Vi avböjer att kommentera detta i dag", skriver hans pressekreterare till TT.

Kaplan beklagar i en skriftlig kommentar till SvD om hans uttalande uppfattas som om han vill öka på en konflikt eller förminska den förföljelse judar har utsatts för. Han förklarar sitt uttalande så här:

"Jag visade bland annat bilder på hur palestinska affärslokaler stängts ner och markerats. Min poäng var att islamofobi och antisemitism kan ta sig väldigt lika, obehagliga uttryck."

Läs fler artiklar om Miljöpartiet

Alla tidigare artiklar
Debatt