”Jag har väntat på ett förlåt från Livets ord i 20 år”

Många har berörts av det förlåt som uttalades under söndagens gudstjänst i församlingen Livets ord, Uppsala.Dagen har varit i kontakt med några som väntat länge på upprättelse.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Joakim Lundqvists uttalande om att han, styrelsen och församlingsledningen vill be alla som sårats i sin kontakt med Livets ord om förlåtelse, har gett svallvågor runt om i landet. En av de som berörts är Karin Fahlström som kom till Livets ords skola som 10-åring.

– Det kändes overkligt att höra, jag har väntat på detta i 20 års tid. När det plötsligt hände utan förvarning blev jag och många med mig både förvånade och chockade. Jag blev väldigt berörd.

Skrev ett mejl och tackade

Karin Fahlström berättar att hon efter gudstjänsten, som hon såg på Livets ords webb-tv, skrev ett mejl till Joakim Lundqvist där hon tackade honom för hans ord. Joakim Lundqvist bekräftar för Dagen att det är flera som hört av sig efteråt.

– Det är många som hört av sig. Men detta har också föregåtts av att vi haft många kontakter, det är inte främst en process som inleds nu. Men det är inga samtal vi redovisar öppet.

Han bekräftar också att även tidigare medlemmar hört av sig.

– Ja, absolut. Detta var inte främst en hälsning till våra medlemmar utan till de som farit illa och lämnat oss.

Vill ta sitt ansvar

De flesta händelser ligger längre tillbaka i tiden, många år innan Joakim Lundqvist tog över som församlingsföreståndare. Men som representativ ledare för församlingen i dag vill han ändå ta sitt ansvar och be om förlåtelse även för det.

– Vissa saker som kommer upp i samtalen har inte relaterat till mig som person, men det är inte alltid det går att få till samtalet med personen som var involverad då. Jag tror att det var detta som önskades, säger Joakim Lundqvist.

För Karin Fahlström var det precis vad som önskades, även om hon menar att det gärna fått komma för 15 eller 25 år sedan.

– Jag har redan förlåtit, men det var skönt att få ett ordentligt förlåt. Det var också bra att det poängterades att detta inte är något att borförklara. När Ulf (Ekman) sagt något om att folk farit illa har det alltid kommit ett ”men” efteråt. Han har i stället lyft upp allt positivt som hänt i församlingen eller sagt att det är få som har drabbats. Men bara jag skulle kunna nämna hundra personer som har farit illa.

”Jag blev utfryst”

För Karin Fahlström var det framförallt tiden efter grundskolan som blev tuff. Hon lämnade då Livets ords skola för att gå ett vanligt gymnasium och träffade en kille som inte var kristen.

– Det var verkligen inte okej. Jag fick en stämpel i pannan som avfälling och blev utfryst. Jag var kvar ytterligare två år i församlingen, men lämnade sedan. De åren har påverkat mig väldigt mycket.

Hon har inte besökt någon av Livets ords gudstjänster sedan dess, men menar att det kan hända att hon kommer att göra det nu efter detta. Hon har få vänner kvar i församlingen och har upplevt att de hon försökt prata med om det som varit inte har velat lyssna utan i stället lyft fram det positiva som sker i församlingen.

– Jag hoppas att man inte bara släpper detta nu och går vidare utan också tar sig tid att stanna upp och lyssna på våra berättelser. För att förlåtet ska sätta sig och att det verkligen ska bli försoning så behövs det att folk får den tiden på sig tror jag.

Läs mer: Svårt att nå ut med bön om förlåtelse till sårade och allmänhet

Läs mer: Läs hela Livets ords bön om förlåtelse

Läs mer: ”Det var skönt med ett erkännande”

Kommentera artikeln

Du som kommenterar på Dagen.se måste ha ett Facebook-konto och följa våra regler.