”Jag vill inte träffa honom”

Besvikelsen är stor i Knutby Filadelfia efter avslöjandet om den häktade pastorns äktenskapsbrott.
– Det är ett svek. Honom har vi stått upp för och försvarat. Jag vill inte träffa honom överhuvudtaget, säger pastorskollegan Kim Wincent.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I flera veckor har vännerna försvarat den 32-årige pastorn som häktats misstänkt för medhjälp till mordet på sin fru och mordförsök på en granne. De ville inte tro att han kunde vara inblandat i något brottsligt.

Men nu har förtroendet raserats. När församlingen fick klart för sig att den före detta föreståndaren haft ett förhållande med den skottskadade mannens fru rann bägaren över.

– Vi har inte längre något förtroende för honom efter vad som framkommit. Det vände när sanningen om äktenskapsbrott blev avslöjad. Han har gått bakom ryggen på oss, säger Kim Wincent.

Han var den förste att försvara sin kollega och vän när 32-åringen greps tillsammans sin älskarinna, en 26-årig kvinna som bott i grannhuset. I dag har kvinnan släppts medan pastorn sitter fortsatt häktad. Enligt åklagarna har misstankarna mot honom stärkts.

Kan ha haft flera relationer

Församlingen klandrar inte kvinnan för det inträffade. Men efter att ha hört hennes berättelse har de valt att ta avstånd från sin  före detta föreståndare.

– Jag är oerhört besviken. Det är ett enormt svek mot oss som stod honom nära, ett svek mot hela församlingen och ett svek mot Gud.

Det har framkommit uppgifter om att även andra kvinnor i församlingen har haft en intim relation med 32-åringen. Enligt en välplacerad källa har flera av dessa själva kontaktat polisen för att få bli förhörda om sin relation med pastorn. Kim Wincent tror inte att det rör sig om regelrätta förhållanden men ledningen ska nu försöka reda ut vad som egentligen har försiggått bakom kulisserna.

– Det är tydligt att vi måste gå igenom och reda ut med varje medlem vad som har hänt. Det har funnits ett dubbelspel där han talat om vissa saker med en del personer och inte alls ventilerat det med församlingsledningen i övrigt. Han har haft felaktiga band till församlingsmedlemmar som har gjort att det har varit svårt att ifrågasätta honom.

Vid ett möte i mars kommer Knutby Filadelfia att välja en ny föreståndare. Fram till dess har Kim Wincent utsetts till församlingens företrädare.

I helgen firades ingen ordinarie gudstjänst men medlemmarna samlades till bröllop på lördagen. Kim Wincents dotter Eva fick sin Fredrik. Eftersom församlingen inte längre har någon vigselrätt hade paret gift sig borgerligt och ceremonin i Knutby blev en ren gudstjänst.

”Gud är Gud”

– Det var ett skönt avbrott. Vi fick visa att Gud är Gud och att vi går vidare. Det här påverkar oss men ska inte hindra oss att göra det vi har planerat.

Ännu har 32-åringen inte dömts för något brott. Men det är inte särskilt troligt att han skulle kunna återupprätta förtroendet bland medlemmarna.

Sorg och vrede

– Att han kommer att avsättas är tämligen säkert. Vi vet inte allt. Men det vi vet i dag är tillräckligt för att känna svek och olust. Jag känner en blandning av sorg, vrede och självrannsakan. Man tycker att man själv borde ha upptäckt något, säger Kim Wincent.

Läs de senaste artiklarna om Knutby

Alla tidigare artiklar