”Jag ville visa att jag var stolt över att vara kristen”

Jag var stolt och ville visa för andra att jag var kristen. Så säger Hamid själv om varför han lät tatuera in ett kors på armen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

När Hamid berättar om sin tillvaro så cirkulerar mycket kring hans nyfunna kristna tro. Som asylsökande, utan studier och jobb, har han gott om tid. Och den lägger han i olika församlingar samt som volontär på Röda korset.

Hamid är aktiv i tre olika församlingar. Dels i Svenska kyrkan i Lessebo där han lät döpa sig. Men han åker också aktiv i två pingstkyrkor, där han träffar andra afghanska och iranska konvertiter som delar hans bakgrund.

– Jag har inget jobb, men jag är upptagen, säger han om tillvaron.

Svenskan flyter på bra efter tre år i Sverige, och Hamid har hittat ett sammanhang där han trivs.

Migrationsverket menar att du inte är kristen?

– Nej, fortfarande tror de inte på mig. Jag vet inte vad jag ska säga.

– Jag är i alla fall upptagen på dagarna med att gå i kyrkan. Jag har flera kristna vänner från Afghanistan, och pratar en del med dem. Jag är glad just nu, även om jag inte har uppehållstillstånd. Men ibland blir jag ledsen när jag funderar på framtiden.

Varför blev du kristen?

– Ända sedan jag var liten så såg jag ingen kärlek. Men när jag kom till Sverige så fick jag ett nytt liv och upptäckte människor som tycker om varandra. Jag tänkte att det kanske var bra att följa Jesus. Jag blev nyfiken och tog kontakt med en kyrka.

Hamid berättar att han också hittat information på internet, bland annat en kristen tv-kanal som sände på hans eget språk. Det han tyckte om var att det pratades så mycket om kärlek.

– Jag är stolt över att vara kristen just nu. Jag tackar Gud för att jag har frihet, att jag kan gå till kyrkan.

Varför lät du tatuera dig?

– Det var för att jag ville visa att jag var stolt över att vara kristen. De som inte känner mig kanske tror att jag är muslim, men då kan jag visa dem att jag är kristen.

Tänkte du inte på att du kan utvisas?

– Nej, jag tänker inte så mycket på det. Det är förbjudet att lämna islam, och kommer jag tillbaka med ett kors …. Om min familj eller min släkt upptäcker det här, så kommer de att döda mig.

Tror du verkligen det?

– Ja, ja, ja.

Du tänkte alltså inte på hotbilden då du tatuerade in korset?

– Nej. Jag ville visa hur stolt jag är över att vara kristen.

Hamid berättar också att om polisen i Afghanistan tittar på hans arm, då tar de honom till fängelse.

Vet familjen om det här?

– Nej, de vet inte. En dag kanske jag berättar för dem.

 Jacob Zetterman

Hamid.