Jesusstaty analyserad – lerexpert säker på ursprunget

Allt talar för att den Jesusstaty som hittades i en åker i Börje utanför Uppsala kommer från Lena kyrka i Vattholma.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

- Höganäslera har en annorlunda molekylär sammansättning jämfört med den lera som finns till exempel här i Uppland. Och det här är definitivt lera från Höganäs, säger Torbjörn Brorsson arkeolog vid kontoret för keramiska studier, med säte utanför Höganäs.

Det var i höstas som Jesusstatyn hittades nedgrävd i en åker. Tidigt stod det klart att Lena kyrka i Vattholma hade haft en liknande staty fram till 1960-talet då den försvann i samband med en renovering.

Dokumentation visade också att den försvunna statyn var tillverkad av Höganäslera.

För att avgöra den uppgrävda statyns ursprung skickade SVT Nyheter Uppsala en del av den på analys.

Och enligt Torbjörn Brorsson som har analyserat statyn visar testerna att leran innehåller samma grundämnen som andra verk som bränts vid bruket i Höganäs.

Information från Höganäs museum stärker ytterligare tesen att den uppgrävda Jesusstatyn tidigare fanns i Lena kyrka.

- Jag är övertygad om att det är en kopia tillverkad av Ferdinand Ring. Den ska ursprungligen ha varit beställd av Lena Kyrka i Vattholma 1865, men lär ha försvunnit vid en renovering omkring 1963, säger Bengt Petersson, till SVT Nyheter Uppsala.

Nu hoppas Lena kyrka att någon del av statyn ska återlämnas till församlingen.

- Vi är jätteintresserade av att åtminstone få delar av den och kanske avdela en bit av den. Det är inte så att vi vill bråka om det här, men det hade varit roligt med en fot eller något som vi kan ha här i kyrkan, säger Mari Papadopoulou, komminister i Lena kyrka.