Jimmie Åkesson håller tal inför kyrkovalet

Som första partiledare ger sig Jimmie Åkesson (SD) in i kyrkovalrörelsen, då han i helgen ska tala på partiets upptakt till kyrkovalet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Sverigedemokraterna är en av de minsta nomineringsgrupperna i kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ. Men de brukar få mycket uppmärksamhet, inte minst eftersom övriga grupper när de kommer till tals gärna varnar för SD:s framfart.

Den 17 september i år är det kyrkoval, och i helgen håller Sverigedemokraterna sin upptakt, där partiets företrädare ska diskutera vilken målsättning de ska ha i det kommande valet.

Jimmie Åkesson talar på lördag

Även partiledare Jimmie Åkesson kommer att vara på plats, och på lördag ska han hålla tal.

– Svenska kyrkan är en viktig del av vår kultur och historia, något som för mig är viktigt att värna och slå vakt om, säger Jimmie Åkesson i ett pressmeddelande, om det stundade talet.

– Tillsammans ska vi verka för att stå upp för den traditionella kyrkans roll i det svenska samhället.

Ett av tre riksdagspartier som ställer upp 

Sverigedemokraterna är ett av tre riksdagspartier som ställer upp i kyrkovalet. De övriga två är S och C. Denna trios medverkan är dock ifrågasatt, då kritiker menar att partipolitik inte har något med Svenska kyrkans styre att göra.

Vill att S slutar delta i kyrkovalet

I början av april har Socialdemokraterna sin kongress, och där har flera motioner kommit in som vill att partiet slutar delta i kyrkovalet. Partiledningens svar på motionerna har varit nej.

Men på en kongress går det inte alltid partiledningens väg, och om partiet beslutar om en kursändring skulle det förändra förutsättningarna för kyrkovalet helt och hållet, med tanke på att S är den dominerande kraften i kyrkopolitiken.

”Medlemmarna avgör”

Inom Centerpartiet finns inte samma debatt. När partiledare Annie Lööf fick kritiska frågor om deltagande i kyrkovalet på Twitter svarade hon att ”medlemmarnas engagemang avgör”.

När hon pressades mer om sin personliga hållning svarade hon:

– Även jag tycker C ska ställa upp. Är medlem i Svenska kyrkan och röstar.

De fem övriga riksdagspartierna har klippt banden med kyrkopolitiken, och i dess ställe har fristående nomineringsgrupper vuxit fram. Utöver det finns det ytterligare tre nomineringsgrupper som startats helt utan koppling till riksdagspartierna.

Läs fler artiklar om kyrkovalet 2017

Alla tidigare artiklar