Joakim Lundqvist tog första spadtaget till nya Livets ord-arenan

Sittande i en grävsmaskin tog pastor Joakim Lundqvist första ”spadtaget” till Livets ords sporthall under fredagskvällens möte på Europakonferensen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I flera år har Livets ord haft planer på att bygga en sporthall och tidigare i sommar kom det bland många efterlängtade beskedet att nu ska bygget bli av – och det första spadtaget togs med besked under Europakonferensen.

Under lördagskvällens möte dök plötsligt pastor Joakim Lundqvist upp på storbildsskärmarna, som visade hur han befann sig ute på parkeringsplatsen. Där klev han upp i en grävmaskin och gjorde en första symbolisk start på bygget, under ett regn av konfetti.

Arenan klar om ett år

Sporthallen, med namnet Livets ords arena, ska stå färdig om lite drygt ett år, till starten av höstterminen 2018. Hallen ska bland annat rymma en fullstor hall anpassad för de flesta inomhusidrotter, och även för andra arrangemang som konserter och mässor. En förhoppning från församlingen är att hallen ska användas även av andra verksamheter utanför Livets ord.

Tillbaka i kyrksalen visade pastorn bilder av den kommande arenan och talade om hur mycket den kan komma att betyda, inte minst för att nå ungdomar.

– Här kommer hundratals och tusentals Uppsalabor uppleva att det är deras hemmaplan, och de kommer samtidigt att komma inom hörhåll för den levande guden, sa Joakim Lundqvist, till Världen idag.

"Livet efter konferensen"

Bygginvigningen var en festlig höjdpunkt under en intensiv konferensvecka, som avslutades på söndagen med en nattvardsgudstjänst där Joakim Lundqvist talade tillsammans med sin hustru Maria, på temat ”hur man går ner för ett berg”, alltså hur man går tillbaka till vardagen efter det man upplevt under veckan. Inte minst betonade de behovet av att leva i en kristen gemenskap.

–  Vi behöver människor som gått tidigare, vi behöver varandra, annars kommer inte det som Gud lagt i våra liv att komma fram, sa Maria Lundqvist.

Pratade om murar mellan kristna syskon

Under lördagskvällens möte, ofta något av ett crescendo under Europakonferensen, predikade Joakim Lundqvist om att det är tid för murar att falla. Dels på det personliga planet, där var och en kan uppleva sig vara i situationer som aldrig förändras, men också murar mellan kristna syskon.

– Vi behöver komma tillsammans som kristenhet och arbeta för att gudsfolket ska hitta varandra, vi behöver inte bli likadana, men älska varandra och stå tillsammans, välsigna varandra och se Guds rike komma över det här landet.

"Kärlek och passion"

Joakim Lundqvist talade också med stor inlevelse om hur han vill att Livets ord ska vara en församling fylld av kärlek och passion som höjer sin röst mot samhällets orättvisor, och instinktivt gensvarar på lidande och nöd, och samtidigt tydligt stå för den kristna tron.

– Jesus är och förblir den enda vägen till Gud. Om vi inte kan säga det längre är vi inte värda att kallas kristenhet.

I kyrkan ska alla möta Guds kärlek, oavsett sexuell läggning - den har inte med saken att göra, underströk Livets ord-pastorn.

– Men du ska också möta Guds sanning som sätter dig fri.