Johan Wikström: Politikervecka eller dansbandsvecka - var bör kyrkan vara?

– Är det politiska perspektivet mer intressant än vanliga människors frälsning, undrar teologistudenten Johan Wikström, då han undrar varför hans egen kyrka väljer att närvara vid Almedalsveckan och inte Malungs dansbandsvecka.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Är det i maktens korridorer, eller bland vanligt folk, som kyrkan ska vara aktiv? Varför välja, är nog svaret på mångas läppar. Men ett teoretiskt svar är en sak, prioriteringar i verkligheten en annan?

Teologistudenten och pastorskandidaten Johan Wikström ställer nu inför sommarens event en fråga om sin egen kyrkas prioritering, Equmeniakyrkan.

– Hur kommer det sig att vi satsar med en massa personal till Almedalen, men inte med en enda människa till dansbandsveckan i Malung? Varför är det politiska perspektivet mer intressant än vanliga människors frälsning?

Så skrev han på Twitter, efter att ha haft en diskussion i ämnet med en kollega inom samfundet.

– Den grundar sig i att jag själv inte kommer från ett kristet hem, och i mitt barndomshem var dansband norm. Alla lyssnade på dansband, alla, alla, alla, säger Johan Wikström till Dagen.

40 000 på dansbandsveckan

När han nu ställer politikerveckan i Almedalen mot dansbandsveckan i Malung handlar det egentligen inte om att man måste välja, men att med facit i hand så är det enbart i Almedalen som Equmeniakyrkan finns på plats, troligtvis i gott sällskap med andra kyrkor.

– Politikerveckan är superbra, men jag tror mer på att förvandla människors liv än ett förvandlat samhälle. Det åker 40 000 människor till dansbandsveckan i Malung, varför åker inte vi dit?

Han säger att i en vidare kontext handlar det om vilka människor man som kyrka vill nå, och att det kan vara så att den frikyrka som han själv tillhör har blivit så mycket medelklass, att den verkar har svårt att nå ut till vanligt folk, som tidigare brukade beskrivas som arbetarklass.

Läser teologi

– Jag läser på pastorsutbildningen på THS (Teologiska Högskolan i Stockholm), och har skrivit om riksevangelisten John Hedlund. Hos honom fanns det ett mod, han slängde upp ett tält där det fanns människor, sedan körde han. Kanske det inte är så det fungerar i dag, men visst skulle man kanske kunna nå ut till människor i dag genom att slänga upp ett tält under dansbandsveckan.

Det där med att sätta fokus på just dansbanskulturen är mest en symbolik, det skulle lika gärna vara något annat folkligt evenemang. Frågan som Johan Wikström vill lyfta är hur kyrkor ska nå ut till "Svenssons" som inte är så kyrkvana.

– Om hela frikyrkligheten kommer fram till att det som vi gör nu redan är det bästa, att vi inte ska åka till dansbandsveckan, okej, då har vi i alla fall gjort ett val, säger han.