Jonatans Alfvén kritik fick Facebook att stänga sida för strippklubb

När Jonatan Alfvén möttes av strippklubbsreklam utanför Friends arena i Solna valde han att anmäla strippklubbens Facebooksida. Senare stängdes den ned.
– Jag är så glad!, säger han till Dagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Jublet visste knappt några gränser när Ola Toivonen avgjorde fredagens VM-kvalmatch i fotboll mellan Sverige och Frankrike. Efter slutsignalen strömmade tusentals segerrusiga svenskar – en av dem Jonatan Alfvén – ut från arenan.

Där möttes de av reklam för en strippklubb i centrala Stockholm. Glädjen som Jonatan Alfvén hade känt byttes snabbt i ilska och frustration och på söndagen valde han att rikta skarp kritik mot strippklubben via dess Facebooksida.

"Håll er borta från Sveriges barn!", skrev han bland annat. Han uppmanade även andra privatpersoner att visa sin ilska – och senare på söndagskvällen beslutade Facebook att stänga ned sidan som strippklubben hade skapat.

– Det fanns så mycket kvinnoförnedrande material på sidan, säger Jonatan Alfvén som under flera års tid arbetat för att rädda flickor från sexhandeln i bland annat Indien och Nepal.

För detta arbeta utsågs han av Dagens läsare till årets förebild 2016. Men problemet finns även i Sverige.

– Efter att jag hade uppmanat människor att gå in på strippklubbens Facebooksida och anmäla innehållet hörde flera av sig till mig. De berättade att de hade blivit chockade av innehållet.

Enligt Jonatan Alfvén ville Facebook först inte stänga ned sidan. Men i takt med att kommentarerna strömmade in och privatpersoner anmälde bilder och videoklipp till Facebook insåg Jonatan Alfvén att Facebook började vika sig för opinionen.

– Videoklipp efter videoklipp försvann, säger han.

Till slut hade hela sidan stängts ned. Jonatan Alfvén kallar det för en seger på kort och lång sikt.

– Den här signalen visar vad allmänheten tycker och att en stark opinion kan påverka. En äldre kvinna hörde av sig till mig och sa att det här var det bästa hon hade varit med om på väldigt länge.

Expressen har sökt strippklubbens ägare. Men ägaren har valt att inte ge någon kommentar.

– Jag gissar att de är lite arga på mig. Men de borde ha tänkt på det innan de började göra reklam mitt bland massa barn som hade varit på matchen, säger Jonatan Alfvén till Dagen.