Jordansk författare ihjälskjuten för religiös satirbild

Jordaniern Nahed Hattar, författare med kristna rötter, sköts till döds utanför en domstol i Amman. Han stod åtalad för en satirbild han delat på Facebook, som drev med muslimska fundamentalister.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter
Nahed Hattar sköts ihjäl i samband med att en rättegång mot honom skulle inledas i Jordaniens huvudstad Amman. Den 56-årige Hattar träffades av tre kulor utanför domstolen och dog senare på sjukhus. Mannen som öppnat eld kunde gripas på platsen, och pekas ut som imamen Riad Abdullah, hemmahörande i en moské i Amman. Han ska vara salafist, det vill säga tillhöra en mer konservativ falang av islam.
Kristen eller ateist
Dödsskjutningarna har fått stor internationell uppmärksamhet och i samband med det har Nahed Hattars egna religiösa hemvist beskrivits på helt olika sätt. Han kommer från den jordanska kristna minoriteten, omkring 4 procent av befolkningen är kristna, men ska själv ha kallat sig för ateist. Därför har det blivit en något förvirrad rapportering, där vissa medier kallar honom för kristen, andra för ateist eller vänsterintellektuell.
Gud ses som en uppassare
Rättsprocessen mot honom inleddes i augusti, efter att Hattar lagt ut en satirbild på Facebook. Vem som tecknat bilden är okänt, men det räckte alltså att lägga upp teckningen i sociala medier för att bli åtalad.
Bilden föreställer en jihadist som hamnat i paradiset, som där ligger nedbäddad tillsammans med två kvinnor, och när Gud kikar in bakom ett draperi får han ta emot order. Bland annat vill jihadisten ha mera vin och cashewnötter av sin gudomliga ”uppassare”, och han tycker också att det är dags att bygga en dörr, så att Gud kan knacka nästa gång, och inte komma in och störa hur som helst.
Satirteckningen var främst riktad mot Islamiska staten, vilket Nahed Hattar också skrev på sitt Facebook-inlägg. Han bad även om ursäkt för att bilden sårat.
Kungariket Jordanien beskrivs ofta som ett moderat muslimskt land, och landets kristna minoritet tillåts att praktisera sin tro fritt. Flera platser i parlamentet är avsatta för kristna politiker.
Svårt att skämta
Men Jordanien har samma problem som övriga länder i Mellanöstern, där många kristna väljer att lämna, och trenden är att de kristna blir en allt mindre minoritet.
Åtalet och dödsskjutningen av Nahed Hattar visar samtidigt att det inte går att skämta om islam hur som helst, även i ett moderat muslimskt land som Jordanien.
– Det jordanska folket måste inse allvaret i detta, säger Dergham Halaseh, vän till den skjutne författaren, till Euronews.
– De måste enas för att kämpa mot krafterna som anklagar andra för att vara hädare. Regeringen måste ta ett krafttag mot de här mörka krafterna.
Kritik mot kungen
Efter mordet har kritik riktats mot Jordaniens kung Abdullah, som efter terrordåden mot satirtidningen Charlie Hebdo förra året gick med i den stora manifestationen för yttrandefrihet i Paris, sida vid sida med västvärldens ledare.
Men den yttrandefriheten han stod upp för då, gick alltså inte an i Jordanien, vilket åtalet mot Nahed Hattar visar.
Kritik har också riktats mot att han inte fick något polisiärt beskydd, då hotbilden mot honom var stor efter att åtalet väckts.