Judisk kritik efter Trumps kyrkobesök

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump fick en judisk bönesjal när han gästade en kyrka i Detroit. Det har rört upp känslor i bland annat Israel.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Det här är en helt absurd förvrängning av betydelsen av ett viktigt judiskt rituellt objekt som används av judar över hela världen i samband med bön, säger rabbinen Ron Kronish, enligt den israeliska tidningen Haaretz.

När pastor Wayne Jackson överlämnade den judiska bönesjalen till Trump citerade han samtidigt en vers från Nya testamentet för att förklara varför ägandet av en så kallad tallit är en välsignelse för Trump. Wayne Jackson slog också fast att bönesjalen var ett sätt att smörja Trump för skydd och hjälp på hans resor.

– Talliten har inte någon sådan mirakulös betydelse inom judendomen. I stället är det en symbol på ödmjukhet inför Gud, säger Ron Kronish.

I direkt anslutning till samlingen i Great Faith Ministries International genomförde Wayne Jackson också en tv-intervju med Donald Trump. Men Wayne Jackson har även fått kritik för upplägget sedan det avslöjades att han hade skickat sina frågor i förväg till Trump – och att Trumps medarbetare hade gett Trump färdigskrivna svar.

Intervjun kommer att sändas på Wayne Jacksons kabel-tv-kanal.

En av Donald Trumps mest högljudda kritiker är pastorn William Barber i North Carolina. Barber är starkt engagerad i rörelsen "Moral Mondays", vars medlemmar med hjälp av civil olydnad protesterar mot den republikanska delstatsregeringen.

Trumps besök i Detroit kallar William Barber för hyckleri.

"Vi behöver inte uppehålla oss vid vad Trump säger vid fototillfällen. Rasbaserade orättvisor i Amerika handlar inte om ord eller känslor i ditt hjärta utan om vilken politik som gäller, och om hur den påverkar afroamerikaner, fattiga vita och latinamerikaner", skriver han i en debattartikel på CNN.

"Vi behöver inte fundera på hur Trumps politik skulle se ut. Vi har sett det. I byggnader över hela Amerika har hans extremistvänner till höger attackerat skyddet för rösträtt, allmän utbildning, hälsovård, löner som går att leva på, arbetsrättigheter och invandrarrättigheter."

Läs mer om valet i USA

Alla tidigare artiklar