Judiska Hillelskolan: Vi är ingen religiös skola

Den judiska skolan i Stockholm, Hillelskolan berörs inte av de diskussioner som har blåst upp kring konfessionella skolor. Det menar Aron Verständig, ordföranden i Judiska församlingen i Stockholm.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Hillelskolan har funnits sedan mitten av 1950-talet och har drygt 100 elever.

– Vi ses inte som en konfessionell skola eftersom judar i Sverige är en nationell minoritet och vi har utlovats fortsatt stöd från kommunledningen, säger Aron Verständig.

– Visserligen finns det judiska religiösa inslag i verksamheten men de håller sig helt inom de ramar som finns inom skollagen så att de inslagen är frivilliga. Vi har haft flera inspektioner på skolan och brukar alltid få goda omdömen kring hur vi bedriver verksamheten,

Föra vidare judiska traditioner

Aron Verständig menar också att det är helt i linje med att staten har erkänt den judiska gruppen som en nationell minoritet att man också har en judisk skola där man kan undervisa om och föra vidare de judiska traditionerna.

– Hillelskolans vision handlar om att eleverna som går i skolan ska få kunskap och bli goda medborgare liksom att de ska få en trygg grund för att göra vidare val inom det judiska spektrat.