”Judiske” mannen på SD:s valvaka var ingen jude

På Sverigedemokraternas tv-sända valvaka under valet 2014 sågs en man iklädd kippa och Israelflagga figurera bland besökarna. Många Dagenläsare undrar: vem är han? Jude eller från Israel är han i alla fall inte, visar Dagens efterforskningar.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Observera att den här artikeln publicerades 2014.
 

Den 30-årige mannen kallar­ sig Avner Yonatan Ben Yisrael, företräder något han kallar ”Svensk judisk dialog” och verkar vilja ge sken av att vara jude och i någon mån representera staten Israel. Men han heter egentligen något annat och kommer ursprungligen från Iran.

Judiska centralrådet beskriver 30-åringen som oseriös. Hans organisation påstår sig vara den enda organisation i Skandinavien som ”bygger och betryggar den moderna sionismen”, men enligt Judiska centralrådet är detta ett enmansverk.

– Han har tidigare försökt konvertera till judendomen men han är inte jude. Han utger sig för att representera något som han inte är och vi har inte förstått hans motiv, säger Lena Posner-Körösi, ordförande för Judiska centralrådet i Sverige.

Plocka enkla poäng

Även Lisa Abramowicz, generalsekreterare för Svensk Israelinformation tar avstånd från mannens tilltag. Men på Sverigedemokraternas valvaka ses han posera tillsammans med riksdagsledamoten Rickard Jom­shof (SD) vid en Israelflagga. Posner-Körösi menar att detta är ett sätt för partiet att plocka enkla poäng.

– De vill visa att de inte alls är rasistiska eller främlingsfientliga men det är lätt att se igenom. De skulle inte själva säga att de är antisemiter men samtidigt vill de förbjuda omskärelse av pojkar och import av kosherslaktat kött. Det skulle vara som att förbjuda essensen av den judiska identiteten, säger Lena Posner-Körösi.

Dagen har försökt komma i kontakt med mannen, men utan framgång. Om han själv är medlem i Sverigedemokraterna framgår heller inte.

”Ett ställningstagande”

Rickard Jomshof (SD) säger att han valde att posera bredvid mannen på bild för att visa sitt stöd för Israel.

– Jag tycker att det är ett viktigt ställningstagande, inte minst i dessa tider när antisemitismen växer, säger han.

Vet du något om hans bakgrund och hur andra judiska organisationer ställer sig till honom?

– Jag kan inte hålla reda på vem som är vad under en valvaka. Det viktiga för mig var att göra ett ställningstagande för Israel och mot dem som sprider antisemitiska kommentarer.

Läs fler artiklar om Sverige-demokraterna

Alla tidigare artiklar