Julkonsert för flyktingbarn Evelinas gymnasieprojekt

Två konserter i helgen ska sprida julglädje bland flyktingbarn. Allt tack vare 18-åriga Evelina Johannesson och hennes gymnasiearbete.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Evelina går sista året på estetprogrammet på en gymnasieskola i Vänersborg. När det var dags att bestämma inriktning på projektarbetet som alla elever ska göra hade hon idén klar för sig redan i somras.

- Jag ville väldigt gärna göra en konsert. Jag är medlem i församlingen Salem i Vargön och tänkte att det skulle vara roligt att göra något som kyrkan och skolan kunde samarbeta omkring.

Det blev en julkonsert, eller rättare sagt två. Fredag 4 december och lördag den 5 december framför Evelina Johannesson med vänner en julkonsert med ett program av stor musikalisk bredd. Alltifrån mer lugna stycken till rena shownummer, en blandning av kristna och profana julsånger.

- Vi har ett kompband, en stråkkvartett och en blåstrio. Det folk både från skolan och från kyrkan, berättar Evelina för Dagen.

Biljettförsäljningen pågår för fullt och allt överskott kommer att gå till flyktingbarnen på den närbelägna förläggningen Restad gård. Många av barnen har flytt från Syrien.

- Jag har länge velat göra något konkret för flyktingar och nu har vi bestämt att vi ska hyra bussar och ta med flyktingbarnen till ett stort lekland i Uddevalla och bara leka och ha kul med dem där en dag.

När jag får tag på Evelina är hon i skolan, men snart är det dags för nästa repetition inför fredagens premiär.

-Det ska bli hur roligt som helst. Och det är väldigt lärorikt, konstaterar hon.

Som projektledare har hon fått dra i alla möjliga trådar och hon har lyckats få en stor mängd människor, både i skolan och i kyrkan, att engagera sig. I tid räknat har hon lagt ner åtskilligt mer än de 100 timmar som det är kravet att man ska ägna åt ett sistaårsprojekt på gymnasiet.

- I början skrev jag upp tiden, men efter flera hundra timmar slutade jag att räkna, säger hon och skrattar förväntansfullt.

- Detta ska bli fantastiskt roligt.