Jungfru Maria åter på Nineveslätten

Efter att Nineveslätten befriades har kyrkorna åter öppnat och gudstjänst firas. Nu har femton nya Mariastatyer anlänt till Irak för att ersätta dem som förstörts av IS.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Under terrorsekten IS brutala framfart på Nineveslätten har kyrkor vandaliserats och kristna mördats. När de troende, sedan området befriats, återvände fann man mängder med heliga bilder som blivit totalförda.

Krossade Jesus- och Mariastatyer

"Kyrkan står kvar, men IS-soldaterna har varit inne och slått sönder Jesus själv. Alltså en målad statyett av Jesus. Strax över näsroten är ansiktet krossat, och det ligger slängt på ett dammigt bord bakom altaret." Så skrev Dagens reporter Thomas Österberg, när han var på plats i på Nineveslätten förra året.

IS-terroristerna har inte bara slagit sönder bilder föreställande Kristus. De har även gett sig på hans moder, jungfru Maria. Men nu är Herrens moder tillbaka bland de troende på Nineveslätten.

Det är den franska katolska organisationen l’Śuvre d’Orient som skickat ner femton nya Mariastatyer till områdets kyrkor, rapporterar tidningen Aleteia.

Statyerna välkomnas och välsignas

Statyerna, som är en och en halv meter höga, har körts in i landet med lastbilar. Väl framme välkomnades de vid en gudstjänst som firades i utkanten av Erbil, i irakiska Kurdistan. Under gudstjänsten nedkallade även det lokala prästerskapet Guds välsignelse över dem.

Bärs hem i procession

Därefter kommer statyerna att föras hem till sina kyrkor i procession, där gudstjänst nu åter firas. Tidningen Aleteia citerar i sammanhanget profeten Jeremias 31:17: "Det finns hopp för din framtid, säger Herren, dina barn skall vända hem till sitt land."