Kambodja slänger ut kristen hjälporganisation

En amerikansk kristen organisation som räddar barn ur sexhandel får inte stanna kvar i Kambodja. Det säger landets premiärminister Hun Sen som upprörts av ett reportage i CNN.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

När CNN nyligen gjorde ett inslag om organisationen Agape International Ministries, Aim, och deras arbete i Kambodja intervjuades tre flickor som uppgavs ha sålts till sexhandel av sina egna mödrar. Flickorna ska senare ha räddats av AIM, som leds av pastor Don Brewster.

Den auktoritäre premiärminister Hun Sen, som styrt landet i över 30 år, reagerade starkt mot inslaget som han ser som förolämpande mot landet, trots att regimens insatser mot barnsexhandel får beröm av Aim i CNN-reportaget.

– Denna organisation måste ut ur Kambodja, sa premiärministern i ett tal på tisdagen i förra veckan, och förklarade att alla de barn som nu finns på Agapes rehabiliteringscenter ska tas in i statlig vård, skriver New York Times.

De tre flickorna i inslaget var etniska vietnameser, vilket först inte framgick i CNN:s rapportering. Det har också bidragit till kritik mot reportaget. Men den ofta fattiga vietnamesiska minoriteten i landet är särskilt utsatt för människohandel.

Stor förbättring

Delar av Kambodja har under lång tid varit ökänt för vitt utbredd barnsexhandel, men situationen har på senare år förbättrats. Enligt en studie gjord 2015 av en amerikansk ideell organisation, International Justice Mission, har regeringens insatser lett till att det från åren 2012 till 2015 skett en minskning på 73 procent i antal barn inom sexhandeln, uppger New York Times.

Aims ledare Don Brewster har dock invänt att barnsexhandeln fortfarande är omfattande, men att den nu inte sker lika öppet. AIM, som arbetat i Kambodja sedan 2005, skriver på sin hemsida att de i landet dagligen ser att sexhandel med vuxna och barn är utbredd, ibland på mycket öppna och synliga sätt, men mer ofta som en del av en mörk, underjordisk ekonomi. På hemsidan skriver Aim också positivt om sitt nära samarbete med landets myndigheter.

Bra samarbete

I CNN-reportaget berättar Eric Meldrum från organisationen Aim att han i samarbete med polis hjälpt till att rädda 130 flickor i över 50 räder de senaste tre åren, och han säger att polisens insatser är avgörande.

– Vi har ett mycket gott samarbete med dem och det finns definitivt en vilja hos polisen, genom hela hierarkin, att ta tag i frågan, säger Eric Meldrum.

Men fattigdomen gör att det är svårt att utreda barnsexhandeln, konstaterar han.

– Tyvärr, med brist på utbildning och jobb, är sexindustrin ett av de sätt som människor har för att kunna skicka hem pengar.

Beröms av invånare

Aim har inte kommenterat premiärminister Hun Sens utspel. Tidningen Cambodia Daily rapporterade på torsdagen att det stora sociala arbete som Aim bedriver i Svay Pak, en särskilt utsatt by i utkanten av huvudstaden Phnom Penh, ännu pågick för fullt. Tidningen talade med ett tiotal invånare som alla var enbart positiva till hur organisationen bland annat reparerar bostäder, ordnar arbetstillfällen och ger barnen skolgång. Och inte minst insatserna mot barnsexhandeln får beröm.

– Organisationen har spelat en viktig roll i att stoppa prostitutionen, säger en av invånarna.

Statsministeromröstning