Kanadensiska kyrkoledare varnar för Franklin Graham

Inför pastorns mötesserie i Vancouver har en rad kanadensiska kyrkoledare öppet kritiserat honom för stödet till Donald Trump.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Omkring 30 kyrkoledare har skrivit under ett öppet brev, där de kritiserar Franklin Graham för att han som pastor på ett farligt sätt blandar ihop religion och politik.

Förutom att de tar upp Franklin Grahams stöd till Donald Trump, och att han på så sätt politiserar kyrkan, kritiserar de också uttalanden han gjort om muslimer och homosexuella.

– Vi är bekymrade för att den omtvistade och konfrontativa retorik som Mr Graham har använt riskerar att överskugga Jesus budskap och istället uppmana till fientlighet, skriver de i brevet.

Bad för Trump

Franklin Graham har på flera sätt öppet visat sina sympatier med Donald Trump, och har förklarade det överraskande valresultatet med orden; "Gud grep in".

Han var också med och bad då Donald Trump installerades som president i USA. Efter det har Franklin Graham flera gånger försvarat flera av Donald Trumps kontroversiella förslag, exempelvis att muslimer inte ska få ta sig in i USA.

Nyligen likställde han också ekonomiskt stöd till Planned Parenthood, som jobbar med aborter i USA, med att ge pengar till ett nazistiskt dödsläger.

Son till Billy Graham

Franklin är son till den legendariska pastorn Billy Graham, som gjorde sig känd för sina stora korstågskampanjer. Det är en kampanj i den andan som nu Franklin Graham tänker leda i Vancouver.

Kampanjen heter "Festival of hope" och inleds den 3 mars, och uppskattningsvis 25 000 personer väntas komma, rapporterar Washington Post.

Det är en stor arena som hyrts in för den kommande mötesserien, inte helt olik arenasatsningen Awakening Europe som tog plats i Stockholm förra året.

Bred kyrklig kritik

De kyrkoledare som nu kritiserar Franklin Graham tillhör en rad olika samfund, där finns katoliker, anglikaner och även evangelikala kyrkoledare, som alltså tillhör samma kyrkogren som den familjen Graham företräder.

Kyrkoledarnas öppna brev mot Franklin Graham har också mötts av motstånd, då de kritiseras för att splittra landets kristna inför den kommande möteskampanjen.