Kärleksmarsch i Göteborg efter otillåten nazistdemonstration

Efter Nordiska motståndsrörelsens otillåtna manifestation i söndags hölls en kärleksmarsch i Göteborg på måndagkvällen.
– Vi ville förmedla lite glad och god stämning, säger gatupastor Marcus Olson.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration i söndags har upprört många. Den hade inte fått tillstånd från polisen och många menar att den borde stoppats.

– Jag blev ledsen och bestört när jag såg det som hände. Det här såg vi i början av 90-talet och nu är det tillbaka på våra gator, säger Caroline Casco till Göteborgs-Posten.

Hon tog initiativet till kärleksmarschen. Informationen spreds på Facebook och måndags kväll samlades ett 50-tal personer för att delta i den fredliga manifestationen.

En var Marcus Olson. Han arbetar deltid som gatupastor i Equmeniakyrkan och är utlånad till Räddningsmissionen i Göteborg en dag i veckan som en del i den tjänsten.

– Jag jobbar framför allt med att stötta tjejer som säljer sig i stadsdelen Rosenlund. Caroline och jag är kollegor på Räddningsmissionen och hon frågade om jag ville vara med.

Helt opolitiskt

Marschen gick från Götaplatsen längs med Avenyn till Gustaf Adolfs torg. Marcus Olson betonar att det inte var en motdemonstration.

– Det var inget politiskt eller något som riktades emot något eller någon. Det känns viktigt för mig och var en förutsättning för att jag skulle delta, förklarar Marcus Olson för Dagen.

– Längs med vägen delade vi ut böcker, pepparkakor, hembakat bröd och annat som deltagarna själva tagit med. Det var vårt sätt att förmedla lite glad och god stämning till alla göteborgare.

Behövs det?

– Ja, jag tycker det. Men jag vill som sagt inte göra detta till något politiskt. Jag ser inte som min uppgift att ta ställning emot det ena eller det andra, säger han.

Var det inga tal eller så?

– Nej, utan på Gustav Adolfs torg bad jag en enkel bön och välsignade staden Göteborg. Det kändes bra. Sedan var det slut.

Varför var det viktigt för dig som jobbar som gatupastor att vara med?

– Jag skulle vilja vända på frågeställningen och säga att när något sådant här anordnas, varför skulle jag då inte vara med?

Var detta en engångsföreteelse eller kommer det att bli fler kärleksmarscher?

– Den tanken dök upp spontant efteråt men inget är bestämt. Vi får se vart det tar vägen.

I motsats till Nordiska motståndsrörelsens demonstration i söndags hade kärleksmarschen fått tillstånd av polisen, enligt gp.se.

Exakt vilket efterspelet blir till det förstnämnda arrangemanget då nazister tågade på gatorna, är oklart. Polisen säger att en icke tillståndsgiven demonstration har samma skyddsvärde som en tillståndsgiven.