Katolsk fond betalar 100 000 av Grimmarks och Steens rättegångskostnader

Katolska Livets fond har beslutat att ge den största gåvan i fondens historia till barnmorskorna Ellinor Grimmark och Linda Steen. Pengarna ska hjälpa till att bekosta barnmorskornas rättegångskostnader.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Den katolska organisationen respekt, som står bakom Livets fond, bidrar därmed till den insamling som startats av advokatbyrån Människorättsjuristerna, skriver Katolskt magasin.

Barnmorskorna Ellinor Grimmark och Linda Steen har båda förlorat rättegångar mot arbetsgivare som vägrat dem arbete sedan de krävt att slippa utföra aborter inom ramen för barnmorsketjänsten. Barnmorskorna tilldömdes att betala motparternas, landstingen i Jönköping respektive Södermanland, rättegångskostnader.

– De två, och deras familjer, står inför att betala räkningar på 1,5 respektive 1,2 miljoner, vilket är enorma summor för en vanlig familj, säger Respekts ordförande Helena D´Arcy till tidningen.

Skarp kritik mot mediebevakningen

Hon riktar också skarp kritik mot mediebevakningen av rättegångarna.

– De har betalat ett mycket högt pris för att driva en fråga som är viktig för oss alla, nämligen den om samvetsfrihet i vården. Särskilt Ellinor Grimmark, men även Linda Steen, har fallit offer för ett av de värsta mediedreven i modern tid, och de båda har blivit offentligt uthängda inte bara av media utan även av sina fackliga företrädare, arbetsgivare och till och med sjukvårdsministern.

Vill visa kraftfullt stöd

Respekts beslut var enhälligt och visar, enligt Helena D´Arcy, att Katolska kyrkan vill visa kraftfullt stöd för deras sak.

Den 15 maj skickade Ellinor Grimmarks man en förnyad vädjan till församlingarna runt om i Sverige om ekonomiskt stöd för att kunna betala för de kostnader hans fru ådragit sig under rättsprocessen.

Lär fler artiklar om Ellinor Grimmark

Alla tidigare artiklar

Läs mer om samvetsfrihet

Alla tidigare artiklar